Här hittar du ordinarie och återkommande varumärken i vårt sortiment.
A
Vi rekommenderar
Sortiment
Achouffe
Brasserie d’Achouffe Ligger i den lilla staden Houffalize i sydöstra Belgien. Det startades 1982 som ett hobbyprojekt av Pierre Gobron och Christian Bauweraerts, vilket gick så bra att Gobron år 1984 bestämde sig för att sluta sitt jobb och istället ägna sig åt bryggeriet på heltid.
Tänk om man istället för att ständigt titta bakåt vände blicken mot framtiden? Vi är övertygade om att den bästa whiskyn ännu inte är skapad. Så uttrycker Agitator det.
Familjeägda Domaine Alain Gueneau’s bildsköna vingårdar täcker 15 hektar sluttningar i Sury-en-Vaux, Sancerre och Chavignol i Loiredalen. Alain ärvde vineriet från sina föräldrar och driver det idag tillsammans med dottern Elisa, som i sin tur är besjälad av att driva familjeföretaget vidare.
Angry Orchard är sedan 2012 namnet på ciderproducenten i Cincinatti, Ohio, som tidigare hette HardCore Cider. Ett av Angry Orchards koncept är den speciella blandningen av både kulinariska äpplen och bittersöta cideräpplen. De bittra äpplena kallas ”arga” av cidermakare på grund av de syrligheten och tanninsmakerna, men ger mer komplexa toner åt cidern.
Araldica är ett snabbt växande och innovativt kooperativ i Piemonte, beläget i Castel Boglione i hjärtat av Barbera d’Asti. 230 odlare på en yta av 690 ha förser sedan 1950-talet Araldica med kvalitetsdruvor, huvudsakligen Barbera, Gavi och Moscato, liksom Barolo, Barbaresco och Roero Arneis. Även modernare sorter som Merlot och Cabernet Sauvignon odlas i de DOC- och DOCG-klassade regionerna.
Arboga öl er sprunget ur stadhen med samme namn oc hafva anor sedan nådens år 1365. Det er brygget med thradition oc stolhet for at likes gott i Svea rikhe till både hvila oc gaestabud. Ett krafthfullt öl med en smakh lang oc godt af 39% fyhlighet, 43% baeska oc 100% medheltid.
Jean-Claude Mas är vinmakaren bakom Arrogant Frog. Genom kreativitet och humor har han visat att viner från Languedoc i Frankrike kan vinna mark över hela världen. I början av 2000-talet uppfattades fransmän som arroganta och franska viner hade svårt att slå sig fram internationellt. Jean-Claude utvecklade då ett varumärke som gör narr av fransmännens självupptagenhet, och en trevlig groda, aningen arrogant, tog plats på vinflaskorna.
Au Pied du Mont Chauve ligger i Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet och Saint-Aubin, i hjärtat av Bourgognes finaste klimat och terroirer. I en förhoppning om att skapa synergi mellan jorden och vinet, odlar Francine Picard vinstockarna med biodynamiska metoder. Vinerna kallar hon ”sina juveler”: utsökta, uttrycksfulla och eleganta.
Baladins fyra ledord är “Öl, Jord, Energi och Idéer” och med det vill Teo Musso skapa ett självförsörjande bryggeri som knyter an till både händelser i livet och den gediget italienska matkulturen med högkvalitativa råvaror och kryddor som får samspela i balanserade smaker.
Barbanera grundades 1938 av Altero Barbanera och hans fru Maria i den lilla byn Piazze i södra Toscana. Företaget startades under de hårda tider som rådde i landet då, och till en början försörjde de sig till största del på att sälja lokala delikatesser.
Grunden till Bellingham Wines i Franschhoek, Coastal Region, lades redan år 1693 när holländaren Gerrit Janz van Vuurens planterade de första vinstockarna här. Efter många generationer av vinodlare inleddes på 1940-talet den moderna eran genom makarna Bernard och Fredagh Podlashuks förvärv av gården.
Hantverk och tradition kan inte massproduceras. I en tid där industriell produktion ersätter bryggeritradition går Bernard motsatt väg. Smak och kvalitet istället för stora volymer. Tack vare en tillverkningsprocess med anor från 1600-talet, där endast de bästa råvarorna används, brygger Bernard ett opastöriserat öl som hyllats världen över.
Bitburger Privatbrauerei är familjeägt sedan sju generationer och har anor tillbaka till 1817. Efter många års bryggning av överjäst öl började man 1883 att brygga i pilsnerstil. 1929 började man använda figuren ”Bitburger-njutaren” i sin reklam, som med tiden utvecklar sig till namnet på ölet, rätt och slätt Bitburger. 1951 introducerar man Tysklands kanske mest kända öl-slogan, ”Bitte ein Bit”. Det stora genombrottet för Bitburger kom på 1970-talet med en växande efterfrågan i hela Tyskland.
Bodegas Pirineos grundades 1993 med målet att utveckla och producera kommersiella viner från de 150 kontrakterade vinodlarna som tillhör kooperativet Comarcal de Somontano.
Historien börjar 1821 när Don Benigno Barbadillo och Don Manuel López Barbadillo slog sig ned i staden Sanlúcar de Barrameda vid den spanska Atlantkusten. De buteljerade sin första manzanilla-sherry redan det året, och än idag är Bodegas Barbadillo en familjeägd sherryproducent.
Finca La Capilla grundades 1998 av Juan Miñón och hans son Rodrigo som fick rollen som vinmakare. En vingård med 2000 fat byggdes i Roa de Duero, navet i Ribera del Duero. De har vingårdar i Roa de Duero, Anguix, La Horra och i Fuentecén, totalt 65 hektar, varav ca 50 hektar är sk single vineyards. Den dominerande druvan är tempranillo.
Bollas långa och anrika historia började redan 1883 i Soave. Alberto Bollas föräldrar drev en taverna i staden, och den unge Alberto utvecklade tidigt en passion för vin i restaruangens vinkällare. Han började sälja lokalproducerat vin till andra krögare, och därmed var grunden till ett av Italiens viktigaste vinföretag lagd.
I Rhônedalens södra del ligger byn Cairanne där Domaine Boutinot har sitt hjärta. Producenten använder sig av traditionella metoder och vinet jäses på naturlig väg, detta för att ta tillvara på de naturliga aromer som finns i druvan. Hos Boutinot tror man på konstens ädla uttryck och lever efter ledorden ”Fide et Arte”.
Boutinot grundades i Storbritannien 1980 av Paul Boutinot. Under 1970-talet var han frustrerad över kvalitetsnivån på vinerna som gick att få tag i till föräldrarnas restaurang – så han tog saken i egna händer. När han väl började importera egna viner ville andra restauranger också ha hans hjälp, och Boutinot Ltd föddes.
The Cloud Factorys viner härstammar från Marlborough-dalarna Awatere, Waihopai och Wairau. Dessa dalar har sina egna mikroklimat och jordmåner, som ger unik karaktär åt vinerna. Namnet anspelar på de första upptäcktsresande som kom över de stora oceanerna och möttes av långa vita moln som indikerade att de äntligen hade siktat Nya Zeeland. Vinerna görs i samarbete med den internationella vinfirman Boutinot.
Boutinot började arbeta med vinodlare i Kalifornien 2007, med fokus på att göra vingårdsspecifika viner och hitta odlingar med äldre vinstockar. Idag tar Boutinots erfarna flying winemaker Samanta Bailey med sig sin långa erfarenhet från Frankrike när hon gör viner i Kalifornien, framför allt i områdena Lodi, Central Valley och Central Coast.
Två systrar från La Morra i Piemonte gör unika ekologiska nebbiolo-viner. Filosofin är att arbeta ekologiskt med stor respekt för miljö och terroir. Vinerna får vila på stora ekfat för att på så sätt ge möjlighet att visa upp hela paletten av smakupplevelser från dess odlingsplats i glaset.
De Budelse Brouwerij ligger i den nederländska delen av ölregionen Brabant och är ett oberoende familjebryggeri. Budels har en tradition som går tillbaka till 1860-talet och har än idag bevarat bryggeriet inom släkten. Det ger möjlighet till stor frihet i tillverkningen.
Budejovice Budvar är Tjeckiska republikens nationella bryggeri som gör en ikonisk lager som är känd över hela världen men som bara bryggs i Ceské Budejovice (Budweis) i Sydböhmen.
Castellblanc är ett av de äldsta cavaproducerande vinerierna i Penedès. Det grundades av släkten Parera som ett litet familjeföretag 1908. Ursprungligen låg vineriet utanför Barcelona i Sant Sadurní d’Anoia, i slutet av 1970-talet flyttade det till utkanten av staden på grund av en ökad efterfrågan. Idag ingår Casellblanc i Freixenet-koncernen.
Champagnen är döpt efter finansmannen och Wall Street-veteranen Håkan Guldkula. Och innehållet i flaskorna är noggrant utvalt av världens främsta champagneexpert – Richard Juhlin.
Efter att ha gjort sig en förmögenhet inom yllebranschen planerade Mr Pommery att gå i pension, för att bara njuta av livet – då blev hustrun Madame Pommery gravid, 17 år efter sitt förstfödda barn. För att säkra sina barns framtid bestämde sig Mr Pommery för att fortsätta arbeta, och hittade en öppning i champagnevärlden.
Du hittar Château Guiraud i hjärtat av vinregionen Sauternes, med 128 hektar vinodlingar på en jord av grus, sand och lera. Slottet förvärvades 1766 av familjen Guiraud, och 1855 blev Château Guiraud klassificerad som Premier Grand Cru Classé. Genom ett banbrytande arbete för biologisk mångfald blev man också den första Premier Grand Cru-producenten som fick ekologisk certifiering 2011.
Château La Gordonne i Provence har en minst sagt anrik historia. Romarna odlade vin i regionen för över 2000 år sedan och under 1300-talet anlade munkar vingårdar här.
I vingårdarna på Château Martinolles, Paul Mas egendom i Limoux, trivs chardonnay, merlot, cabernet sauvignon och den lite mer kräsna pinot noir på de kalkrika jordarna. Runt odlingarna växer såväl olivlundar som ekskogar med en rik flora och fauna. Mest kända är man för sina fatlagrade chardonnayer, mousserande vita och klassiska röda viner av cabernet sauvignon, syrah och merlot.
Clausthaler är kanske det märke i världen som är mest synonymt med alkoholfritt öl. Man var först med att etablera öltypen på bred front och man lanserar uteslutande alkoholfria sorter.
Godet är ett anrikt, familjeägt konjakshus beläget i La Rochelle. Dess historia går tillbaka till år 1782 när sjunde generationens familjemedlem Gédéon Godet etablerade namnet som handelsfirma.
Condado de Oriza är en vinserie från producenten Pagos del Rey, en del av Félix Solís Avantis, som investerar i toppmoderna vinerier för att kunna leverera viner av hög kvalitet. Condado de Orizas viner kommer från Ribera del Duero beläget i Spaniens norra högland, relativt nära till Portugal och Atlanten.
1937 bestämde sig René Gilbert för att lägga sin själ i en av Normandies viktigaste produkter: äpplen. Först grundade han en cidermusteri och destilleri i Fontenay för att senare köpa godset Coquerel i grannbyn Milly och flytta tillverkningen dit. Coquerel etablerade sig med åren som en av de mest betydande producenterna i Calvadosregionen.
Den kanadensiska super premium-vodkan i den spektakulära buteljen, Crystal Head Vodka, har det senaste decenniet etablerat sig i den internationella vodkatoppen – en kometkarriär som bygger på ett minutiöst kvalitetsarbete och ett annorlunda koncept.
Dortmunder Actien-Brauerei – DAB – är lika med ett stycke ölskola, och det med speciell anknytning till Sverige. Inte bara därför att DAB:s öl har exporterats till våra breddgrader ända sedan 1800-talet, nej, dessutom därför att det som sedan ungefär nittio år tillbaka har gått under beteckningen svenskt starköl oftast har bryggts efter receptet som kallas dortmunder – den fylligare, sötare och beskare ljusa lagern. Och eftersom DAB är det öl som har gett namn åt stilen är det således förlagan framför andra för svensk ölsmak.
Familjen De Martino kom från Italien till Chile 1934 och slog sig ner sig i Isla de Maipo utanför Santiago. Från början specialiserade de sig på att enbart göra vin av bordeaux-druvor. Genom åren har De Martino blivit en av de ledande familjerna inom vinmakning, en av anledningarna är deras framåtanda och strävan att producera vin från utvalda vingårdslägen.
Inrymt i en av Hollands alla gamla väderkvarnar ligger mikrobryggeriet De Molen, närmare bestämt i Bodengraven strax utanför Gouda. Här har bryggmästaren och grundaren Menno Olivier och kollegor skapat världsberömda öl sedan starten 2004.
Egendomen grundades 1980 av Alain Cailbourdin och har i dag 20 hektar vinrankor planterat på egendomen i Pouilly-Fumé i Loire. Hälften är gamla vinstockar och de övriga planterades 1980. På egendomen ligger fyra slutningar med egna stilar och man gör totalt fyra olika cuvéer. Alla viner som produceras är väldigt karaktärsfulla med tydliga inslag av sin terroir. Producenten började tidigt att arbeta ekologiskt.
Familjeägda Domaine Alain Gueneaus vingårdar täcker 15 hektar sluttningar i Sury-en-Vaux, Sancerre och Chavignol i Loiredalen. Merparten är planterade med sauvignon blanc, den mest berömda druvan i Sancerre.
Boutinots kärleksaffär med södra Rhône går mer än trettio år tillbaka i tiden. 2010 blev förhållandet till slut beseglat i och med köpet av en egendom ovanför byn Cairanne, Domaine Boutinot.
Du hittar Domaine Lalande strax utanför den medeltida staden Carcassone i södra Frankrike. Genom ägorna rinner den historiska Canal du Midi, som började byggas i slutet av 1600-talet. Redan då odlades vin på de kalkrika jordarna här och även om gårdens historia är långt äldre än så, så kan man brukar man sätta 1724 som startpunkten för Domaine Lalande.
Domaine Millet har funnits sedan 1960-talet, men 2011 grundade bröderna Paterne och Baudouin en ny firma för att kunna tillgodose det ökade behovet av viner från Chablis och för att skapa Premier Cru-viner.
Längs den franska Medelhavskusten mellan Pyrenéerna och Provence ligger ett av Frankrikes mest populära vindistrikt: Languedoc-Roussillon. Klimatet är perfekt för vinodling och en tredjedel av landets vinarealer finns i området.
En av världens topp 5-rankade tequilabrands är mexikanska Don Roberto, ett familjeägt företag sedan 1924. Beläget i hjärtat av tequilaregionen Jalisco är Casa Don Roberto, med Roberto Orendain i spetsen, en av de mest traditionella och erfarna i tequilavärlden. Härifrån kommer också en stor del av all agave som odlas för tequila.
Historien började 1998 när Donatella Cinelli Colombini lämnade familjegården för att starta upp en egen vinverksamhet i Toscana. Målet var att göra karaktäristiska viner där förebilden är hennes morfar, Giovanni Colombini, en pionjär i Montalcino. 2001 och 2002invigde hon sina två egna vinerier: Fattoria del Colle i Trequanda och Casato Prime Donne i Montalcino.
Brouwerij Duvel Moortgat är ett flamländskt familjekontrollerat bryggeri som grundades 1871 av Jan-Leonard Moortgat. Dess starka guldskinande ale, Duvel, är företagets mest kända dryck och exporteras till mer än 40 länder.
Ecoltura är Domaine Wines hyllning till den klassiska italienska vinkulturen. Traditionella viner i modern tappning från regionerna vi drömmer om. Vi samarbetar med duktiga producenter som respekterar naturen och miljön, och merparten av vinerna är ekologiska.
Edradour är Skottlands minsta destilleri, både sett till storlek och produktion. Det ligger vackert beläget i utkanten av Pitlochry i Highlands. På Edradour har man alltid varit noga med att hålla fast vid traditionen, men viss utveckling har skett även här, 1947 övergavs det gamla vattenhjulet för elektriciteten och på 80-talet fick den gamla mältningsanläggningen ge plars för ett nytt besökscentrum.
Weingut Altschuhi vinodlardistriktet Pfalz längs södra Weinstraße drivs av vinodlarfamiljen med samma namn alltsedan 1658. I generationer har man byggt upp en kunskap och erfarenhet som garanterar stilrena, fackmannamässiga och flaskmogna viner.
Varumärket FAIR bygger på en önskan om att stötta odlare i utvecklingsländer. När du köper Fairtrade-certifierade produkter så säkerställer producenten att odlarna får ett schysst pris för sina råvaror, så att de kan försörja sig och sina familjer. Vi kan på det sättet ha konsumtion i rikare länder som stödjer jordbruk i länder som t ex Bolivia, Uzbekistan, Malawi, Paraguay, Belize och Salvador.
Félix Solís grundades 1952 och är idag en av Spaniens ledande vinexportörer med produkter som säljs i 115 länder. Med säte i Valdepeñas drivs det familjeägda företaget idag av tredje generationen Solís-bröder, med en strävan efter att bibehålla både traditioner och innovationslust.
Fentimansär ett botaniskt bryggeri som producerat högkvalitativa soft drinks som ginger beer och tonic sedan Thomas Fentiman erhöll ett recept på ginger beer i utbyte mot ett lån 1905. Lånet återbetalades aldrig och Thomas blev därmed ägare till det unika receptet. Den botaniskt bryggda ingefärsölen levererades från dörr till dörr med häst och vagn.
Fermenterarna drivs av paret Anna Claesson och Niclas Aronsson sedan starten för ett och ett halvt år sedan. Där, i källarlokalen i Strömstad, bryggde de syrlig öl med mycket frukter och bär i fokus.
Med åtskilliga generationer av vinmakare i släkten grundades spanska Ferrer Family Wines 1861 på familjegården La Freixeneda i Penedés. Redan i slutet av 1800-talet utvidgades verksamheten till flera spanska vinregioner och med export utomlands.
Fontana Candida har blivit synonymt med frascati-vin. Detta urgamla gyllene vin skapades på kullarna söder om Rom och kallades tidigt “påvarnas vin och folkets vin”. Medan påvarna drack vinet dagligen, drack folket vinet vid ytterst speciella tillfällen.
Det bördiga distriktet Franschhoek i Coastal Region har en vinodlingshistoria ända från 1680-talet. Här bildades 1945 Franschhoek Co-Operative Cellar som på senare år övergått i privat ägo under DGB och fått namnet Franschhoek Cellar. Både innovativa och erfarna odlare i regionen förser idag Franschhoek Cellar med c:a 9 000 ton druvor per skördeår.
Freixenet SA grundades 1861 och är idag ett av världens största familjeägda vinföretag. Företaget äger vingårdar på ett flertal platser runt om i världen; Penedés, Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Montsant, Galicien med flera områden i Spanien, i Bordeaux och, Champagne i Frankrike, i Kalifornien i USA, i Tupungato i Argentina och i Victoria, Coonawarra i Australien.
Freixenet SA grundades 1861 och är idag ett av världens största familjeägda vinföretag. Företaget äger vingårdar på ett flertal platser runt om i världen; Penedés, Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Montsant, Galicien med flera områden i Spanien, i Bordeaux och, Champagne i Frankrike, i Kalifornien i USA, i Tupungato i Argentina och i Victoria, Coonawarra i Australien.
I slutet av 2009, vid 26 respektive 27 års ålder bestämde sig Jacques och Guillaume för att relansera det historiska varumärket Gallia. Detta skedde i samförstånd med en av varumärket Gallias ättlingar och man startade sitt äventyr med spänning. Simon Hicher var den första bryggaren i Gallia-renässansen. Han gick med i företaget för att återuppfinna det parisiska bryggarvet tillsammans med de två grundarna, sedan 2016 är Remy kreativ bryggare hos Gallia.
Gruppo Italiano Vini är Italiens största vin-kooperativ. Du hittar vingårdarna i femton av Italiens viktigaste vinregioner: från Valtellina i nordligaste Lombardiet till Sicilien västligaste spets.
Grandes Serres ligger i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape. De öppnade sina portar 1977 och ansågs tidigt vara en specialist på att producera viner i ursprungstypisk karaktär med fokus på södra Rhônedalen, särskilt Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras och Cairanne.
Grandes Vinos startade genom en hopslagning av flera lokala kooperativ i Cariñena, och antalet odlare är idag över 700. Tillsammans byggde man ett modernt gemensamt vineri som invigdes 2002. Med en kapacitet på hela 20 000 ekfat är de idag den största vinproducenten i Cariñena - en nordspansk region med en vinmakartradition som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden.
Hamilton Russell Vineyards historia börjar 1975 då Tim Hamilton Russell köpte 170 hektar. Marken var i dåligt skick, men då Tim var övertygad om att han äntligen hade hittat rätt område drog arbetet igång med att restaurera och plantera nya vinrankor.
Het Anker i belgiska Mechelen eftersträvar alltid en autentisk och unik smakupplevelse. Med traditionella recept som grund i bryggningen, tillsammans med en stor variation av humle och kryddor, får varje öl sin omisskännliga smak och arom.
Hofbräuhaus grundades 1589 av Wilhelm V, hertig av Bayern. Han var missnöjd med kvalitén på ölet i München och beslutade att råda bot på problemet genom att bygga ett eget bryggeri.
Från den vackra östafrikanska ön Mauritius kommer Port Louiis Rum. Mauritius har långa, vita sandstränder, blå laguner och ett tropiskt klimat med endast två årstider där sommarmånaderna november-april är varma och fuktiga med mycket regn, och vintrarna är relativt svala och torra. Förutsättningar som är optimala för att odla rörsocker. Vilket man också gör i stor utsträckning med cirka 90 % av den odlade ytan dedikerad till rörsocker.
Vinserien Il Cascinone förvärvades 1999 av Piemontes ledande producent Araldica efter många års vila. Den exceptionella vingården längs Monferratos sluttningar har sedan dess genomgått en stor restaurering och omplantering.
King’s Wish är en modern hyllningen i miljövänlig PET till munken John Cor vid klostret Lindores Abbey i Fife. Världens första kända whiskytillverkare.
Tyska König-Brauerei grundades år 1858 av Theodor König, en bondson från nuvarande samhället Beeck utanför Duisburg. Redan från början bryggdes öl i pilsnerstil, Pilsener Bier, trots att underjäst lageröl ännu inte var särskilt populärt. Med industrialiseringen i Ruhrområdet växte dock en efterfrågan.
Köstritzer Schwarzbierbrauerei ligger i Bad Köstritz, nära Gera i Thüringen. Det är ett av Tysklands äldsta schwarzbierbryggerier med anor från 1500-talet, och är idag dessutom det i särklass största bryggeriet av den svarta lagerölsstilen. Det är också här ifrån östra Tyskland som ölstilen härstammar.
Kuna Ron blandar sekler av traditioner från Panama med modern fransk filosofi och tar romdrickaren på en upptäcksresa – ”till en ny romupplevelse som når själen”.
Kwak är tillsammans med Tripel Karmeliet och Deus Brut des Flandres historiska nischöl som idag bryggs av belgiska hantverksbryggeriet Bosteels i Buggenhout, Östflandern.
La Trappe kommer från ett av världens få trappistbryggerier, i belgisk urgammal öltradition. La Trappe har sitt ursprung i Nederländerna och bryggs på klostret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, som ligger vackert beläget i nederländska Tilburg. Här bryggdes det första ölet år 1884.
Kalifornienbryggeriet Lagunitas Brewing Company grundades 1993 av Tony Magee. Namnet kommer från orten där man startade verksamheten, men redan efter något år flyttade bryggeriet till större lokaler i närliggande Petaluma. Lagunitas hör till den tidiga generationen av amerikanska mikrobryggerier och även till de stadigast växande. Sedan flera år har Lagunitas räknats till de 20 största bryggerierna i USA och tros genom utökningen med ett bryggeri i Chicago nå topp tio.
Familjen Lergenmüller är en riktigt vinodlarfamilj, som odlat vin i 15 generationer. Vinhuset är beläget i Pfalz, längs Romantische Weinstrasse med odlingar upp till 355 meters höjd. Här odlas en mångfald av druvsorter där riesling är den dominerande, men även klassiska bourgogne-druvor som pinot noir och pinot gris har framträdande roller.
Boutinots serie Les Oliviers kommer från södra Frankrike och är döpt efter de många olivodlingar som omger vingårdarna i området. Druvorna kommer från noggrant utvalda odlingar med gamla vinstockar i Languedoc, och selekteras noga för att bli smakrika och fräscha viner som passar lika bra till mat som sällskapsvin.
I Sennedalen, sydväst om Bryssel, ligger Brouwerij Lindemans, ett av Belgiens mest kända bryggerier av lambik-öl. Ölen spontanjäses med de jästsvampar och mikroorganismer som finns naturligt i luften.
Little Valley Brewery ligger vackert beläget utanför Hebden Bridge, West Yorkshire, på det nordengelska höglandet Penninerna. Det startades 2005 av Wim van der Spek och Sue Cooper, efter flera års förberedelser och bryggmästarutbildning i München.
Lone Star Brewery etablerades 1884 och var det första större, mekaniserade bryggeriet i Texas. Bryggeriet startades i San Antonio av bland andra tyskfödde Adolphus Busch, som senare drev Anheuser-Busch. De första buteljeringarna tappades 1890 i den slottsliknande byggnaden som idag inrymmer San Antonio Museum of Art. Kring 1903 hade Lone Star en årsproduktion på 65.000 fat.
Louis Massing är ett familjeägt hus i den fjärde generationen och grundades i byn Avize i Côte des Blancs 1936. Man förfogar över 11 hektar egna vingårdar och köper även in en del druvor. Louis Massing drivs idag av dess vinmakare, Jean-Bernard Moroy. Stilen på hans champagne är ren och frisk, med chardonnay i fokus. Den totala produktionen uppgår till cirka 500 000 flaskor, varav ungefär hälften går på export.
Familjen Amigo har verkat i Bierzo i nordvästra Spanien i generationer. Genom decennierna har de förfinat sin vinteknik – tradition och ursprung är fokus när det kommer till vinmakningen.
Maison Foucher är vad som kallas ”mikro-negociant”, då de köper druvor från olika appellationer i Loire och vinifierar dem själva. Målet är att skapa klassiska och ursprungstypiska viner till ett häpnadsväckande bra pris.
L’Abbaye de Maredsous är ett benediktinerkloster i Namur i södra Belgien. Klostret grundades 1878 av benediktinermunkar från Bayern. Det har, liksom flera andra kloster i Belgien, givit ett bryggeri rätten att brygga öl med klostrets namn.
Bodegas Marqués de Cáceres ligger i staden Cenicero, i hjärtat av Rioja Alta, och grundades 1970 av Enrique Forner. Hans familj flydde Spanien under inbördeskriget, och man gjorde viner i fransk exil – i Loire och Haut Medoc. När Enrique återvände till Rioja blev han inte imponerad av dåtidens viner: ofta var de överekade, med gles frukt, tegelstensfärgade och tidvis lätt oxiderade. Något måste göras!
Familjen McGuigan är inne på fjärde generationen och har över 100 år som vinodlare bakom sig. Familjen har varit en drivande kraft i Hunter Valley i New South Wales. Varje generation har haft passionen för att skapa bästa möjliga viner från området och sätta australienska viner på den internationella vinkartan.
Miles grundades 1878 på Madeira. Sedan 1913 ingår Miles i Madeira Wine Company, en sammanslutning av flera Madeira-producenter. Madeira är en liten vulkanisk ö med endast cirka 500 hektar vinodling. Vinrankorna växer på branta terrasser och skördas för hand. Under vinframställningen värms vinet under en längre tid, så kallad estufagem, vilket ger Madeira sin karakteristiska nötiga och lite brända stil – ett unikt vin!
Mora Wines ligger i världens sydligaste vinregion, Central Otago i Nya Zeeland. Firman ägs av familjen Skeggs, som tidigare även låg bakom Akarua-vinerna. Central Otago må vara ett litet vinområde sett till världens totala vinproduktion, men här görs stora viner som kan mäta sig med många av de främsta gårdarna i Europa. Här trivs nämligen pinot noir-druvan mycket bra, då klimatet liknar det som finns i Bourgogne.
James Jeremiah Murphy grundade Lady's Well Brewery år 1856. Bryggeriets namn kommer från den heliga brunnen mittemot bryggeriet och i början sades det att ölen gjordes med heligt vatten. 160 år senare bryggs Murphy's fortfarande på denna plats. Murphy's är en internationellt erkänd stout och distribueras och njuts av över hela världen.
Navarro Correas har mer än 200 års erfarenhet av att göra högkvalitativa viner. De har gått från att vara en mindre vinodlare på landsbygden till att bli en av de ledande aktörerna på Argentinas exportmarknad.
Nielson Wines skapades av Uriel J. Nielson, som var den förste att plantera vindruvor i kommersiellt syfte 1964 i Santa Barbara – en region som då ansågs för kall att odla vindruvor i. Nästan 60 år senare är området erkänt av vinkritiker som en exceptionell plats för odling av vin.
Vi befinner oss i de Lombardiska alperna, i en öst-västlig dal som utgör Como-sjöns norra inflöde. Distriktet heter Valtellina, och vi är så långt norrut att området gränsar till Schweiz. Bergen tornar upp sig, men längs branterna i dalgångarna har Nino Negri odlat vin sedan 1897. Rankorna växer på stenlagda terrasser, och ibland måste man ta hjälp av helikopter för att bärga de handplockade druvorna!
North Coast Brewing Company, en pionjär inom Craft Beer-rörelsen, öppnade 1988 som en lokal bryggpub i den historiska staden Fort Bragg, som ligger på Kaliforniens Mendocino Coast. Under ledning av den ursprungliga bryggarmästaren & medgrundaren, Mark Ruedrich, har bryggeriet utvecklat ett starkt rykte för kvalitet, efter att ha vunnit mer än 110 priser i nationella och internationella tävlingar.
Staden Quel i Rioja är sedan 80 år platsen där familjen Perez Cuevas bedriver sin vinodling. Idag drivs deras firma Ontañón av fjärde generationen: Raquel, Leticia, Rubén och María, som arbetar tillsammans med sina föräldrar. Vinrankorna växer på 600-800 meters höjd på Sierra Yergas sluttningar utanför staden, som är belägen i den sydligaste och varmaste Rioja-regionen, Rioja Baja.
Pabst Brewing Company grundades 1844 i Milwaukee av Jacob Best, och 1889 döptes det efter dåvarande tysk-amerikanske bryggmästaren Frederick Pabst. Pabst blev ett av de mest populära ölen bland den amerikanska arbetarklassen under 1900-talet. Försäljningen av Pabst Blue Ribbon stod på topp under slutet av 1970-talet för att sedan minska då ”PBR” började anses som ett öl som gamla mossiga pappor drack.
Pagos del Rey-projektet startade 2002 för att skapa kvalitetsviner i de mest prestigefyllda vinregionerna i Spanien. Man har nu vinanläggningar i Ribera del Duero, Rioja, Rueda och Toro. Det är moderna, uttycksfulla byggnader som kombinerar tradition och innovation med den senaste tekniken inom vinframställning.
Patriarche Père & Fils har sin hemvist mitt i hjärtat av Bourgogne, vackert beläget i det forna nunneklostret i Beaune, en av byggnaderna som format historien om denna världsberömda stad. Grundaren till företaget Jean-Baptiste Patriarche startade verksamheten redan 1780. I företagets källare i Beaune lagrar man över tre miljoner flaskor. Den äldsta årgången är från 1904.
Den stora producenten Boutinot har gårdar spridda över delar av världen. Vinserien Percheron skapas i Swartland, Sydafrika, med avlägsna, snåriga odlingar väl placerade längs med de majestätiska bergskedjorna i Western Cape. De gamla vinstockarna skördades förr med percheronhästar, därav namnet. Bådadera är idag rariteter.
Perlino har sin bas i vindistriktet Piemonte. Vindistriktet är kanske mest känt för framställning av fylliga rödviner som barolo och barbaresco, men Piemonte är också känt för att vara själva hjärtat för vermouthtillverkningen i Italien.
Petra Wines historia började när Francesca Moretti reste med sin pappa Vittorio till Bordeaux i mitten av 1990-talet och föll pladask för historien, kulturen och vinerna.
Det argentinska boutique-vineriet Proemio startades 2001 av Marcelo Bocardo, som är tredje generationens vinmakare. Han undviker över-ekade viner och väljer att framhålla den unika terroir respektive vingård har. Målet har hela tiden varit att skapa viner som tydligt representerar förfädernas passion för vinodling.
Pulpo är ett av de nyare vinmärkena från spanska Pagos del Rey, under Felix Solis’ paraply. Den första utgåvan är ett vitt vin gjort på albariñodruvor, varsamt odlade på gårdar i Val do Salnés, som ingår i Rias Baixas-appellationen.
Queirón ägs av samma familj, Pérez Cuevas, som Bodegas Ontañon och har sin hemvist i Quel, Rioja. Här fokuserar man på vinodlingen, genom att respektera de unika förutsättningarna i odlingarna. Traditionella druvsorter odlas på hög höjd på sluttningarna av Sierra de Yerga, och de gamla vinstockarna blandas upp med annan växtlighet för att främja den biologiska mångfalden. Allt för att i slutänden producera fantastiska viner.
I Radeberg utanför östtyska Dresden grundades år 1872 Aktienbrauerei Zum Bergkeller, sedan 1866 ett privatägt småskaligt bryggeri. 1885 registrerades verksamheten under namnet Radeberger Exportbeirbrauerei. Radeberger var då det första bryggeriet på tysk mark som uteslutande bryggde pilsner, och ännu idag bryggs ölet strikt enligt det ursprungliga receptet för att garantera dess originalsmak.
Richard Juhlin – vår svenska champagne-profil är rankad som världens främste expert på champagne och sedan 1998 innehar han världsrekordet i antalet provade champagner (idag över 14 000 stycken). Han har skrivit nio böcker om champagne och 2021 blev han utsedd till ”Wine Author of the Year”. Det Richard inte vet om champagne är inte värt att veta!
Belgiska Rochefort, från Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy i provinsen Namur, har anor från 1200-talet, men blev förstört under den franska revolutionen. Först år 1887 blev klostret återställt och inte förrän 1952 var man igång med ölförsäljning igen.
Portvinsproducenten Rozès grundades 1855 av Ostende Rozès, en vinhandlade från Bordeaux. Hans son Edmond var den som introducerade den typiska portugisiska flaskformen! Man etablerade sig i Vila Nova de Gaia, vid den vänstra banken av floden Douro. Därifrån kunde portvinet enkelt skeppas runt om i världen. Idag ingår Rozés i vingruppen Vranken Pommery Monopole.
Saint Cosme är en av de ledande kvalitetsproducenterna i södra Rhône, med sin bas i den lilla byn Gigondas. Ägarfamiljen Barruols rötter går tillbaka ända till 1490 och idag leds Saint Cosme av vinmakaren Louis Barruol, den fjortonde generationen Barroul!
Boston Beer Company är USA:s ledande bryggeri inom craft beer och deras öl Samuel Adams har funnits på den svenska marknaden ända sedan 1992. Det är också det största amerikanska oberoende bryggeriet, fortfarande ägt av grundaren Jim Koch. Samuel Adams bryggdes ifrån början ofta i tysk tradition, så som även Jim Kochs tidigare familjegenerationer hade gjort, och enbart med naturliga råvaror. Som självägt hantverksbryggeri har Boston Beers bryggmästare frihet att skapa god och smakrik öl – utan att behöva kompromissa.
Heller-Bräu, som till stora delar ligger inne i berget i gamla källarvalv, mältar själva sitt korn för att få exakt den smak man vill ha. Schlenkerla är namnet på ölet och på det värdshus (byggt 1678) där det ursprungligen bryggdes och än idag serveras direkt från träfat.
Shepherd Neame Breweryär ett av Storbritanniens mest legendariska bryggerier med ölsorter som de flesta britter, men även många svenskar har någon relation till.
Sigtuna Brygghus startades 2005 som ett hobbybryggeri. Bryggningen skedde först i liten skala om cirka 600 liter i veckan. 2009 tog verksamheten fart på allvar och första utbyggnaden genomfördes. Året därpå inleddes samarbete med S:t Eriks som gästbryggeri.
2014 träffades grundarna Ian McCulloch och James Shelbourne på sin lokala pub (var annars?) och diskuterade idén om att inrätta ett litet, lokalt destilleri. Med inspiration från skotska whiskydestillerier började de två vännerna med en storslagen vision om att göra ett verkligt hållbart destilleri bredvid en färskvattenkälla, som producerar handgjorda, hantverkssprit med lokalt framställda ingredienser. Men först behövde de den perfekta platsen.
Sydafrikanska Southern Right är en liten producent som fokuserar på pinotage och sauvignon blanc i den svala och maritima Hemel-en-Aardedalen. Den grundades 1994 av Anthony Hamilton Russell som även driver den prisbelönta vingården Hamilton Russell Vineyards. Ambitionen är att producera seriösa och lagringsbara pinotageviner. Namnet Southern Right kommer från den sällsynta Southern Right-valen som kan siktas i Walkerbukten tre kilometer från vingården.
Engelska St Peter’s Brewery är baserat nära Bungay i Suffolk och grundades år 1995, under vågen av nya små hantverksbryggerier inspirerad av real alens stora come back och den nya internationella craft beer-trenden. Det är inrymt i ett vackert komplex av traditionella gamla lantbruksbyggnader i anslutning till St Peter’s Hall.
Vägen till framgång går via “den röda trappan” står det i en av Salzburgbryggeriet Stiegel’s kampanjer, det populära ölet med den välkända etiketten. Ölet med den röda trappan har i Österrike blivit lika med symbolen för “bryggkonst på högsta nivå”.
Tenuta Rapitalà är frukten av en kärlekshistoria då den franske greven Hugues Bernard de La Gatinais träffade Gigi Guarrasi från en av Palermos viktigaste familjer.
Boutinot har arbetat med odlare i Kalifornien sedan 2004. De letar upp de bästa druvorna för att kunna göra så bra och prisvärda viner som möjligt. The Big Top Zinfandel kommer ifrån Lodi som ligger i Central Valley, som är känt för sina fruktdrivna och smakrika röda viner. Klimatet är väldigt varmt, så området lämpar sig allra bäst för röda viner.
Timmermans är en familjetradition som har förevigats i mer än 300 år. Bryggeriverksamheten startades år 1702 med tillverkningen av Gueuze Lambic i Itterbeek, endast några kilometer från centrala Bryssel. På den tiden var bryggeriet känt under namnet Brasserie de la Taupe.
Tomatin Distillery grundades år 1897 och ligger i Aviemore precis väster om Speyside högt uppe bland Monadhliathbergen, vilket gör Tomatin till ett av Skottlands högst belägna destillerier. Ett utvecklingsprogram som påbörjades under 1950-talet och sträckte sig över en 20-årig period resulterade i att Tomatin blev dåtidens största producent av skotsk whisky.
Duvel Moortgats kultstämplade öl Vedetts historia går tillbaka till 1945. Det vann redan från början stor popularitet bland insiders i Antwerpen- och Brysselregionen och är idag ett oldtimer-öl med alternativkänsla. Vedett kombinerar retro, modernt och design med en avspänd och lekfull attityd. Till exempel kan man själv få sitt porträtt på etiketten genom att skicka in foto via www.vedett.be, vilket har blivit en riktig publiksuccé.
Distillerie Védrenne är världsberömt för sina likörer, särskilt den prisbelönta Crème de Cassis – Supercassis. Företaget grundades av Joseph Védrenne och har producerat spritdrycker sedan 1923. Beläget i Nuits-Saint-Georges i hjärtat av Bourgogne, är det mindre än tio mil från Romanée Conti, en region som traditionellt är känd för sina röda bär och frukter.
Brouwerij Verhaeghegrundades 1875 på slottsgården i Vichte, i belgiska Västflandern. Det är ännu idag ett familjeägt och familjedrivet företag. Trots den långa traditionen och vida berömmelsen har bryggeriet bibehållit sin småskalighet genom alla år, för att kunna fortsätta med sina hantverkskrävande brygder.
Viña Albali tillhör vinproducenten Félix Solís, grundad 1952, och som investerar i toppmoderna vinerier för att kunna leverera viner av hög kvalitet. Jordmånen i Valdepeñas i La Mancha i centrala Spanien består av limestone, som är en kalkrik jord. Det ger viner med bra balans och komplexa smaker.
Weingut Leth är en familjeägd vinfirma som ägs och drivs av Franz Leth och hans familj. Hos Weingut Leth har man bemästrat den österrikiska nationaldruvan grüner veltliner till fulländning, men man odlar även riesling med stor framgång samtidigt som man värnar om mångfalden av lokala sorter.
Westmalle är ett av de 13 licenserade trappistbryggerierna i världen. Deras Dubbel och Tripel trappistöl bryggs vid klostret i byn Westmalle, utanför Antwerpen. Klostret grundades 1794 och munkarna har en obruten tradition av ölbryggning sedan tidigt 1800-tal. Det gör bryggeriet till ett av de mest traditionsrika bland trappister.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.