Här hittar du ordinarie och återkommande varumärken i vårt sortiment.
A
Vi rekommenderar
Sortiment
Achouffe
Brasserie d’Achouffe Ligger i den lilla staden Houffalize i sydöstra Belgien. Det startades 1982 som ett hobbyprojekt av Pierre Gobron och Christian Bauweraerts, vilket gick så bra att Gobron år 1984 bestämde sig för att sluta sitt jobb och istället ägna sig åt bryggeriet på heltid.
Angry Orchard är sedan 2012 namnet på ciderproducenten i Cincinatti, Ohio, som tidigare hette HardCore Cider. Ett av Angry Orchards koncept är den speciella blandningen av både kulinariska äpplen och bittersöta cideräpplen. De bittra äpplena kallas ”arga” av cidermakare på grund av de syrligheten och tanninsmakerna, men ger mer komplexa toner åt cidern.
Araldica är ett snabbt växande och innovativt kooperativ i Piemonte, beläget i Castel Boglione i hjärtat av Barbera d’Asti. 230 odlare på en yta av 690 ha förser sedan 1950-talet Araldica med kvalitetsdruvor, huvudsakligen Barbera, Gavi och Moscato, liksom Barolo, Barbaresco och Roero Arneis. Även modernare sorter som Merlot och Cabernet Sauvignon odlas i de DOC- och DOCG-klassade regionerna.
Det lilla belgiska bryggeriet Achel är inrymt i 1600-talsklostret De Achelse Kluis i Hamont-Achel vid gränsen till Nederländerna. Klostret, som tillhör trappistorden, började att brygga öl här redan på 1850-talet.
Familjeägda Domaine Alain Gueneau’s bildsköna vingårdar täcker 15 hektar sluttningar i Sury-en-Vaux, Sancerre och Chavignol i Loiredalen. Alain ärvde vineriet från sina föräldrar och driver det idag tillsammans med dottern Elisa, som i sin tur är besjälad av att driva familjeföretaget vidare.
Abita Brewing Company är det äldsta och största craft beer-bryggeriet i sydöstra USA, grundat 1986 och idag (2017) på amerikanska topp 20-listan sett till ölvolym enligt Brewers Association. Bryggeriet ligger i det lilla och natursköna samhället Abita Springs i Louisiana, längs Abita River och en halvtimme norr om New Orleans.
Arboga öl er sprunget ur stadhen med samme namn oc hafva anor sedan nådens år 1365. Det er brygget med thradition oc stolhet for at likes gott i Svea rikhe till både hvila oc gaestabud. Ett krafthfullt öl med en smakh lang oc godt af 39% fyhlighet, 43% baeska oc 100% medheltid.
Tänk om man istället för att ständigt titta bakåt vände blicken mot framtiden? Vi är övertygade om att den bästa whiskyn ännu inte är skapad. Så uttrycker Agitator det.
Baladins fyra ledord är “Öl, Jord, Energi och Idéer” och med det vill Teo Musso skapa ett självförsörjande bryggeri som knyter an till både händelser i livet och den gediget italienska matkulturen med högkvalitativa råvaror och kryddor som får samspela i balanserade smaker.
Bavaria är ett holländskt bryggeri startat 1719 av Laurentius Moorees i Lieshout, i norra Brabant. Det är idag Europas största familjeägda bryggeri, ägt av familjen Swinkels. Bryggeriet producerar ett sortiment av premiumöl, bocköl och öl med lägre alkoholhalt. Produkterna går under varumärkesnamn som Bavaria och Hollandia.
Bellingham Wines i Franschhoek, Coastal Region, uppstod redan år 1693 när holländaren Gerrit Janz van Vuurens planterade de första vinstockarna. Efter många generationer av vinodlare inleddes på 1940-talet den moderna eran genom makarna Bernard och Fredagh Podlashuks förvärv av gården.
Hantverk och tradition kan inte massproduceras. I en tid där industriell produktion ersätter bryggeritradition går Bernard motsatt väg. Smak och kvalitet istället för stora volymer. Tack vare en tillverkningsprocess med anor från 1600-talet, där endast de bästa råvarorna används, brygger Bernard ett opastöriserat öl som hyllats världen över.
Bitburger Privatbrauerei är familjeägt sedan sju generationer och har anor tillbaka till 1817. Efter många års bryggning av överjäst öl började man 1883 att brygga i pilsnerstil. 1929 började man använda figuren ”Bitburger-njutaren” i sin reklam, som med tiden utvecklar sig till namnet på ölet, rätt och slätt Bitburger. 1951 introducerar man Tysklands kanske mest kända öl-slogan, ”Bitte ein Bit”. Det stora genombrottet för Bitburger kom på 1970-talet med en växande efterfrågan i hela Tyskland.
Boulevard Brewing Company är bryggeriet som satte Kansas City på craft beer-kartan. Grundat 1989 av John McDonald hör Boulevard till den första generationen craft brewers i USA. 30 år senare håller man positionen som Mellanvästerns största specialölsbryggeri.
I Rhônedalens södra del ligger byn Cairanne där Domaine Boutinot har sitt hjärta. Producenten använder sig av traditionella metoder och vinet jäses på naturlig väg, detta för att ta tillvara på de naturliga aromer som finns i druvan. Hos Boutinot tror man på konstens ädla uttryck och lever efter ledorden ”Fide et Arte”.
Av de c:a 20-talet bryggerier som finns i New York City (september 2016) var The Bronx Brewery först med att ge sin stadsdel ”sina egna öl” på många decennier. 2010 kläcktes idén av grundarna Chris Gallant (GM), Damian Brown (Head Brewer) och Kirk Voltz (Creative Director), som hade siktet inställt på att renodla öltypen pale ale.
De Budelse Brouwerij ligger i den nederländska delen av ölregionen Brabant och är ett oberoende familjebryggeri. Budels har en tradition som går tillbaka till 1860-talet och har än idag bevarat bryggeriet inom släkten. Det ger möjlighet till stor frihet i tillverkningen.
Den första omgången öl i Budejovický Budvar-bryggeriet bryggdes år 1895. Bryggeriet ligger i Ceské Budejovice, en stad i södra delen av Tjeckien med öltraditioner som går tillbaka mer än 700 år i tiden.
Ca’ di Ponti är en vinserie i samarbete mellan Boutinot Italien och Araldica Vini Piemontesi, Piemontes ledande vinkooperativ. Alla delar av produktionen sker under vinmakarna Claudio Manera och Lella Burdese, som arbetar tätt samman med odlare och kooperativ. Nischen är autentiska härkomstviner till humana priser och med lokala druvor.
Rocca Alata är en serie hantverksproducerade boutiqueviner från en av Soaves mest innovativa och teknologiskt avancerade producent, Cantina di Soave. Vingården är belägen i Veneto öster om Verona, vid foten av Castello di Soave. Vinerna grundar sig på ett hantverksmässigt arbetssätt och på att stärka banden mellan de lokala områdena, dess kultur och den teknologiska vetenskapen som vintillverkningen idag påverkas av. Genomgående små kvantiteter druvor handskördas, kvalitetskontrolleras och pressas.
Scott Vaccaro var hembryggare redan innan han hade laglig ålder för att dricka alkohol. Under tiden han studerade bryggerivetenskap på UC Davis Praktiserade han på Adnams Brewery i Storbritannien. Efter examen arbetade han vid Sierra Nevada och på Colorado Brewery i Danbury, Connecticut.
Castellblanc är ett av de äldsta cavaproducerande vinerierna i Penedès. Det startade som ett litet familjeföretag 1908 av släkten Parera. Vineriet ligger utanför Barcelona i byn Sant Sarduní d’Anoia.
Champagne Pannier startades av Louis Eugene Pannier 1899 i Dizy i närheten av området Epernay. År 1937 köpte hans son en medeltidskällare i Château-Thierry i Marne-dalen. Varumärket köptes sedan gemensamt av 350 vinodlare. Under arkeologiska studier i området 1999 hittades väggmålningar från 1300-talet med motiv av en pilbågsskytt. Sedan 2002 har den utgjort grunden i Panniers märke med värdeorden ”Ad perfectionem intendere” – Vi strävar efter perfektion.
Clausthaler är kanske det märke i världen som är mest synonymt med alkoholfritt öl. Man var först med att etablera öltypen på bred front och man lanserar uteslutande alkoholfria sorter.
1937 bestämde sig René Gilbert för att lägga sin själ i en av Normandies viktigaste produkter: äpplen. Först grundade han en cidermusteri och destilleri i Fontenay för att senare köpa godset Coquerel i grannbyn Milly och flytta tillverkningen dit. Coquerel etablerade sig med åren som en av de mest betydande producenterna i Calvadosregionen.
Den kanadensiska super premium-vodkan i den spektakulära buteljen, Crystal Head Vodka, har det senaste decenniet etablerat sig i den internationella vodkatoppen – en kometkarriär som bygger på ett minutiöst kvalitetsarbete och ett annorlunda koncept.
Godet är ett anrikt, familjeägt konjakshus beläget i La Rochelle. Dess historia går tillbaka till år 1782 när sjunde generationens familjemedlem Gédéon Godet etablerade namnet som handelsfirma.
Condado de Oriza är en vinserie från producenten Pagos del Rey, en del av Félix Solís Avantis, som investerar i toppmoderna vinerier för att kunna leverera viner av hög kvalitet. Condado de Orizas viner kommer från Ribera del Duero beläget i Spaniens norra högland, relativt nära till Portugal och Atlanten.
Dortmunder Actien-Brauerei – DAB – är lika med ett stycke ölskola, och det med speciell anknytning till Sverige. Inte bara därför att DAB:s öl har exporterats till våra breddgrader ända sedan 1800-talet, nej, dessutom därför att det som sedan ungefär nittio år tillbaka har gått under beteckningen svenskt starköl oftast har bryggts efter receptet som kallas dortmunder – den fylligare, sötare och beskare ljusa lagern. Och eftersom DAB är det öl som har gett namn åt stilen är det således förlagan framför andra för svensk ölsmak.
Inrymt i en av Hollands alla gamla väderkvarnar ligger mikrobryggeriet De Molen, närmare bestämt i Bodengraven strax utanför Gouda. Här har bryggmästaren och grundaren Menno Olivier och kollegor skapat världsberömda öl sedan starten 2004.
Ett favoritbryggeri bland mängder av inbitna ölentusiaster världen runt. De Struise Brouwers uppstod 2001 ur en vandrarhemsrestaurang i belgiska Oostvleteren, som drevs av hembryggarna Urbain Coutteau och Philippe Driessens. Tillsammans med lokala vinmakaren Carlo Grootaert började de att skapa småskaliga öl i traditionell stil för den lokala marknaden.
Vindistriktet Gard ligger i den södra änden av Rhônedalen, en floddal som sträcker från Lyon i norr till medelhavsdeltat i söder. De röda vinerna har mjuka strukturer och Rhônes peppriga inslag i sina Grenache och Syrah, men också i karaktären hos Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Även de vita Viognier och Châteauneuf-du-Pape odlas i Gard, med lokaltypisk prägel.
Familjeägda Domaine Millet började sin resa på 1960-talet med att odla spannmål i Chablis. Idag är de en av distriktets trognaste vintillverkare och sköter hela vintillverkningsprocessen inom familjen.
En av världens topp 5-rankade tequilabrands är mexikanska Don Roberto, ett familjeägt företag sedan 1924. Beläget i hjärtat av tequilaregionen Jalisco är Casa Don Roberto, med Roberto Orendain i spetsen, en av de mest traditionella och erfarna i tequilavärlden. Härifrån kommer också en stor del av all agave som odlas för tequila.
Brouwerij Duvel Moortgat är ett flamländskt familjekontrollerat bryggeri som grundades 1871 av Jan-Leonard Moortgat. Dess starka guldskinande ale, Duvel, är företagets mest kända dryck och exporteras till mer än 40 länder.
Deus (Brut des Flandres) är tillsammans med Tripel Karmeliet och Kwak historiska nischöl som idag bryggs av belgiska hantverksbryggeriet Bosteels i Buggenhout, Östflandern.
Edradour är Skottlands minsta destilleri, både sett till storlek och produktion. Det ligger vackert beläget i utkanten av Pitlochry i Highlands. På Edradour har man alltid varit noga med att hålla fast vid traditionen, men viss utveckling har skett även här, 1947 övergavs det gamla vattenhjulet för elektriciteten och på 80-talet fick den gamla mältningsanläggningen ge plars för ett nytt besökscentrum.
Weingut Altschuhi vinodlardistriktet Pfalz längs södra Weinstraße drivs av vinodlarfamiljen med samma namn alltsedan 1658. I generationer har man byggt upp en kunskap och erfarenhet som garanterar stilrena, fackmannamässiga och flaskmogna viner.
Varumärket FAIR bygger på en önskan om att stötta odlare i utvecklingsländer. När du köper Fairtrade-certifierade produkter så säkerställer producenten att odlarna får ett schysst pris för sina råvaror, så att de kan försörja sig och sina familjer. Vi kan på det sättet ha konsumtion i rikare länder som stödjer jordbruk i länder som t ex Bolivia, Uzbekistan, Malawi, Paraguay, Belize och Salvador.
Det bördiga distriktet Franschhoek i Coastal Region har en vinodlingshistoria ända från 1680-talet. Här bildades 1945 Franschhoek Co-Operative Cellar som på senare år övergått i privat ägo under DGB och fått namnet Franschhoek Cellar. Både innovativa och erfarna odlare i regionen förser idag Franschhoek Cellar med c:a 9 000 ton druvor per skördeår.
Félix Solís grundades 1952 och är en av Spaniens ledande vinexportörer med produkter i 115 länder. Med säte i Valdepeñas drivs det familjeägda företaget idag av tredje generationen Solís-bröder, med en strävan efter att bibehålla traditionen och innovationslusten.
Med åtskilliga generationer av vinmakare i släkten grundades spanska Ferrer Family Wines 1861 på familjegården La Freixeneda i Penedés. Redan i slutet av 1800-talet utvidgades verksamheten till flera spanska vinregioner och med export utomlands.
Freixenet SA grundades 1861 och är idag ett av världens största familjeägda vinföretag. Företaget äger vingårdar på ett flertal platser runt om i världen; Penedés, Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Montsant, Galicien med flera områden i Spanien, i Bordeaux och, Champagne i Frankrike, i Kalifornien i USA, i Tupungato i Argentina och i Victoria, Coonawarra i Australien.
Fermenterarna drivs av paret Anna Claesson och Niclas Aronsson sedan starten för ett och ett halvt år sedan. Där, i källarlokalen i Strömstad, bryggde de syrlig öl med mycket frukter och bär i fokus.
Fentimansär ett botaniskt bryggeri som producerat högkvalitativa soft drinks som ginger beer och tonic sedan Thomas Fentiman erhöll ett recept på ginger beer i utbyte mot ett lån 1905. Lånet återbetalades aldrig och Thomas blev därmed ägare till det unika receptet. Den botaniskt bryggda ingefärsölen levererades från dörr till dörr med häst och vagn.
I slutet av 2009, vid 26 respektive 27 års ålder bestämde sig Jacques och Guillaume för att relansera det historiska varumärket Gallia. Detta skedde i samförstånd med en av varumärket Gallias ättlingar och man startade sitt äventyr med spänning. Simon Hicher var den första bryggaren i Gallia-renässansen. Han gick med i företaget för att återuppfinna det parisiska bryggarvet tillsammans med de två grundarna, sedan 2016 är Remy kreativ bryggare hos Gallia.
Het Anker i belgiska Mechelen eftersträvar alltid en autentisk och unik smakupplevelse. Med traditionella recept som grund i bryggningen, tillsammans med en stor variation av humle och kryddor, får varje öl sin omisskännliga smak och arom.
Hofbräuhaus grundades 1589 av Wilhelm V, hertig av Bayern. Han var missnöjd med kvalitén på ölet i München och beslutade att råda bot på problemet genom att bygga ett eget bryggeri.
Om än mindre bekant på den svenska marknaden är Harpoon Brewery lika känt och etablerat som Samuel Adams i deras gemensamma hemstad Boston. Den oberoende och personalägda ”craft brewern” startade redan 1986, när Dan Kenary, Rich Doyle och George Ligeti gjorde slag i saken av sitt privata ölintresse. Strax därpå tillkom fackkunnige Russ Heissner, examinerad från UC Davis School of Fermentation Sciences.
Från den vackra östafrikanska ön Mauritius kommer Port Louiis Rum. Mauritius har långa, vita sandstränder, blå laguner och ett tropiskt klimat med endast två årstider där sommarmånaderna november-april är varma och fuktiga med mycket regn, och vintrarna är relativt svala och torra. Förutsättningar som är optimala för att odla rörsocker. Vilket man också gör i stor utsträckning med cirka 90 % av den odlade ytan dedikerad till rörsocker.
Vinserien Il Cascinone förvärvades 1999 av Piemontes ledande producent Araldica efter många års vila. Den exceptionella vingården längs Monferratos sluttningar har sedan dess genomgått en stor restaurering och omplantering.
King’s Wish är en modern hyllningen i miljövänlig PET till munken John Cor vid klostret Lindores Abbey i Fife. Världens första kända whiskytillverkare.
Tyska König-Brauerei grundades år 1858 av Theodor König, en bondson från nuvarande samhället Beeck utanför Duisburg. Redan från början bryggdes öl i pilsnerstil, Pilsener Bier, trots att underjäst lageröl ännu inte var särskilt populärt. Med industialiseringen i Ruhrområdet växte dock en efterfrågan.
Köstritzer Schwarzbierbrauerei ligger i Bad Köstritz, nära Gera i Thüringen. Det är ett av Tysklands äldsta schwarzbierbryggerier med anor från 1500-talet, och är idag dessutom det i särklass största bryggeriet av den svarta lagerölsstilen. Det är också här ifrån östra Tyskland som ölstilen härstammar.
Kuna Ron blandar sekler av traditioner från Panama med modern fransk filosofi och tar romdrickaren på en upptäcksresa – ”till en ny romupplevelse som når själen”.
Kwak är tillsammans med Tripel Karmeliet och Deus Brut des Flandres historiska nischöl som idag bryggs av belgiska hantverksbryggeriet Bosteels i Buggenhout, Östflandern.
La Trappe kommer från ett av världens få trappistbryggerier, i belgisk urgammal öltradition. La Trappe har sitt ursprung i Nederländerna och bryggs på klostret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, som ligger vackert beläget i nederländska Tilburg. Här bryggdes det första ölet år 1884.
Kalifornienbryggeriet Lagunitas Brewing Company grundades 1993 av Tony Magee. Namnet kommer från orten där man startade verksamheten, men redan efter något år flyttade bryggeriet till större lokaler i närliggande Petaluma. Lagunitas hör till den tidiga generationen av amerikanska mikrobryggerier och även till de stadigast växande. Sedan flera år har Lagunitas räknats till de 20 största bryggerierna i USA och tros genom utökningen med ett bryggeri i Chicago nå topp tio.
Det tyska vingodset Lergenmüller har nischat sig inom kraftiga rödviner och eleganta, vita Burgunderviner* liksom Rieslingviner av internationell klass. De vita vinerna framhäver i sina många uttryck sin härkomst i Pfalz med en klar fruktighet, kraft och fyllighet tillsammans med största elegans.
I Sennedalen, sydväst om Bryssel, ligger Brouwerij Lindemans, ett av Belgiens mest kända bryggerier av lambik-öl. Ölen spontanjäses med de jästsvampar och mikroorganismer som finns naturligt i luften.
Little Valley Brewery ligger vackert beläget utanför Hebden Bridge, West Yorkshire, på det nordengelska höglandet Penninerna. Det startades 2005 av Wim van der Spek och Sue Cooper, efter flera års förberedelser och bryggmästarutbildning i München.
Lone Star Brewery etablerades 1884 och var det första större, mekaniserade bryggeriet i Texas. Bryggeriet startades i San Antonio av bland andra tyskfödde Adolphus Busch, som senare drev Anheuser-Busch. De första buteljeringarna tappades 1890 i den slottsliknande byggnaden som idag inrymmer San Antonio Museum of Art. Kring 1903 hade Lone Star en årsproduktion på 65.000 fat.
L’Abbaye de Maredsous är ett benediktinerkloster i Namur i södra Belgien. Klostret grundades 1878 av benediktinermunkar från Bayern. Det har, liksom flera andra kloster i Belgien, givit ett bryggeri rätten att brygga öl med klostrets namn.
I New South Wales, Australiens folkrikaste delstat, ligger regionen Hunter Valley. Platsen där Owen McGuigan rotade sig år 1880 och där han kom att ta det första spadtaget till det som ligger till grund för familjen McGuigans framgångar under åren.
Modern Times Beer är namnet på ett ungt ölprojekt i Point Loma, San Diego – med bryggeri, restaurang, butik och kafferoster, startat 2013. Här bubblar kreativiteten och smakrikedomen i en vacker miljö. Och här produceras många olika öl, ofta i cross over-stil med nyskapande smaksättningar.
James Jeremiah Murphy grundade Lady's Well Brewery år 1856. Bryggeriets namn kommer från den heliga brunnen mittemot bryggeriet och i början sades det att ölen gjordes med heligt vatten. 160 år senare bryggs Murphy's fortfarande på denna plats. Murphy's är en internationellt erkänd stout och distribueras och njuts av över hela världen.
Navarro Correashar med mer än 200 års gedigen erfarenhet av tillverkning av högkvalitativa viner gått från att vara den lilla vinodlaren på landsbygden till en av landets ledande aktörer och är en av vingårdarna som står för den största exportdelen av argentinskt vin.
North Coast Brewing Company, en pionjär inom Craft Beer-rörelsen, öppnade 1988 som en lokal bryggpub i den historiska staden Fort Bragg, som ligger på Kaliforniens Mendocino Coast. Under ledning av den ursprungliga bryggarmästaren & medgrundaren, Mark Ruedrich, har bryggeriet utvecklat ett starkt rykte för kvalitet, efter att ha vunnit mer än 110 priser i nationella och internationella tävlingar.
Riojavineriet Bodegas Ontañón drivs av Raquel, Rubén och María Pérez Cuevas, som är den femte ägargenerationen. Vinrankorna växer i Sierra Yergas sluttningar utanför staden Quel i området Rioja Baja.
Pabst Brewing Company grundades 1844 i Milwaukee av Jacob Best, och 1889 döptes det efter dåvarande tysk-amerikanske bryggmästaren Frederick Pabst. Pabst blev ett av de mest populära ölen bland den amerikanska arbetarklassen under 1900-talet. Försäljningen av Pabst Blue Ribbon stod på topp under slutet av 1970-talet för att sedan minska då ”PBR” började anses som ett öl som gamla mossiga pappor drack.
Den stora producenten Boutinot har gårdar spridda över delar av världen. Vinserien Percheron skapas i Swartland, Sydafrika, med avlägsna, snåriga odlingar väl placerade längs med de majestätiska bergskedjorna i Western Cape. De gamla vinstockarna skördades förr med percheronhästar, därav namnet. Bådadera är idag rariteter.
Pulpo är ett av de nyare vinmärkena från spanska Pagos del Rey, under Felix Solis’ paraply. Den första utgåvan är ett vitt vin gjort på albariñodruvor, varsamt odlade på gårdar i Val do Salnés, som ingår i Rias Baixas-appellationen.
Põhjala är Estlands första bryggeri i världsklass. Deras mörka öl är har redan hunnit bli legendariska, och nu har de utökat med IPA, suröl och pilsners i sin portfölj. De har bryggt i åtta år och fortsätter att driva gränserna för djärv smak i traditionella ölstilar. Deras vackra nya anläggning ligger i Tallinn på det historiska Noblessner-varvet.
I Radeberg utanför östtyska Dresden grundades år 1872 Aktienbrauerei Zum Bergkeller, sedan 1866 ett privatägt småskaligt bryggeri. 1885 registrerades verksamheten under namnet Radeberger Exportbeirbrauerei. Radeberger var då det första bryggeriet på tysk mark som uteslutande bryggde pilsner, och ännu idag bryggs ölet strikt enligt det ursprungliga receptet för att garantera dess originalsmak.
Brauhaus Riegelei Augsburg är ett av Bayerns mest bekanta bryggerier, och en framgångssaga under sin 130-åriga historia. Beläget i utkanten av Tysklands humleodlarcentrum Hallertau, produceras här 200 000 hl öl och läskedrycker årligen, vilket gör Riegele till det största bryggeriet i trakten. Ända sedan grundandet 1884, då man övertog brygghuset Zum Goldenen Roß med anor från 1300-talet, har man bibehållit sin status som ett oberoende, familjeägt företag.
Rocca Sveva är en serie hantverksproducerade boutiqueviner från Soaves mest innovativa och teknologiskt avancerade producent, Cantina di Soave. Vingården Borgo Rocca Sveva är belägen i Veneto öster om Verona, vid foten av Castello di Soave.
Belgiska Rochefort, från Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy i provinsen Namur, har anor från 1200-talet, men blev förstört under den franska revolutionen. Först år 1887 blev klostret återställt och inte förrän 1952 var man igång med ölförsäljning igen.
Red Stripe har anor från 1918 då Eugene Peter Desnoes och Thomas Hargreaves Geddes gick samman och bildade Desnoes & Geddes Limited i Kingston, Jamaica.
Shepherd Neame Breweryär ett av Storbritanniens mest legendariska bryggerier med ölsorter som de flesta britter, men även många svenskar har någon relation till.
2014 träffades grundarna Ian McCulloch och James Shelbourne på sin lokala pub (var annars?) och diskuterade idén om att inrätta ett litet, lokalt destilleri. Med inspiration från skotska whiskydestillerier började de två vännerna med en storslagen vision om att göra ett verkligt hållbart destilleri bredvid en färskvattenkälla, som producerar handgjorda, hantverkssprit med lokalt framställda ingredienser. Men först behövde de den perfekta platsen.
Engelska St Peter’s Brewery är baserat nära Bungay i Suffolk och grundades år 1995, under vågen av nya små hantverksbryggerier inspirerad av real alens stora come back och den nya internationella craft beer-trenden. Det är inrymt i ett vackert komplex av traditionella gamla lantbruksbyggnader i anslutning till St Peter’s Hall.
Bland Pfalz mest anrika vinhus finns Lergenmüller och vingodset Sankt Annaberg. Beläget längs Romantische Weinstraße med odlingar upp till 355 m ö h (högst i Pfalz) kultiveras här en mångfald druvsorter varav riesling är den dominerande.
Heller-Bräu, som till stora delar ligger inne i berget i gamla källarvalv, mältar själva sitt korn för att få exakt den smak man vill ha. Schlenkerla är namnet på ölet och på det värdshus (byggt 1678) där det ursprungligen bryggdes och än idag serveras direkt från träfat.
Vägen till framgång går via “den röda trappan” står det i en av Salzburgbryggeriet Stiegel’s kampanjer, det populära ölet med den välkända etiketten. Ölet med den röda trappan har i Österrike blivit lika med symbolen för “bryggkonst på högsta nivå”.
Boston Beer Company är USA:s ledande bryggeri inom craft beer och deras öl Samuel Adams har funnits på den svenska marknaden ända sedan 1992. Det är också det största amerikanska oberoende bryggeriet, fortfarande ägt av grundaren Jim Koch. Samuel Adams bryggdes ifrån början ofta i tysk tradition, så som även Jim Kochs tidigare familjegenerationer hade gjort, och enbart med naturliga råvaror. Som självägt hantverksbryggeri har Boston Beers bryggmästare frihet att skapa god och smakrik öl – utan att behöva kompromissa.
Tomatins varumärke The Talisman är en relativt ny blended whisky skapad av J & W Hardie och master blender Jim Milne, med tidigare förflutet bland annat på J & B. I blenden ingår 25 olika maltwhiskies med tyngdpunkten på det egna destilleriet i Monadhliath-bergen (se bild), Tomatin, och whisky från Speyside. Dessutom ingår fyra olika grain whiskies och som blendens salt 1 % rökig Islay malt. Den yngsta ingående komponenten är fem år.
Timmermans är en familjetradition som har förevigats i mer än 300 år. Bryggeriverksamheten startades år 1702 med tillverkningen av Gueuze Lambic i Itterbeek, endast några kilometer från centrala Bryssel. På den tiden var bryggeriet känt under namnet Brasserie de la Taupe.
Tomatin Distillery grundades år 1897 och ligger i Aviemore precis väster om Speyside högt uppe bland Monadhliathbergen, vilket gör Tomatin till ett av Skottlands högst belägna destillerier. Ett utvecklingsprogram som påbörjades under 1950-talet och sträckte sig över en 20-årig period resulterade i att Tomatin blev dåtidens största producent av skotsk whisky.
Boutinot har arbetat med odlare i Kalifornien sedan 2004. De letar upp de bästa druvorna för att kunna göra så bra och prisvärda viner som möjligt. The Big Top Zinfandel kommer ifrån Lodi som ligger i Central Valley, som är känt för sina fruktdrivna och smakrika röda viner. Klimatet är väldigt varmt, så området lämpar sig allra bäst för röda viner.
The Lost Abbey är ett bryggeri i bryggeriet Port Brewing, beläget i San Marcos norr om San Diego, USA. Med rötter i 1990-talets toppskikt av kaliforniska mikrobryggerier tog bryggmästare Tomme Arthur och vänner 2005 över Stone Brewings lokaler och grundade både Port Brewing och The Lost Abbey. Det mystiska namnet kom till då man hade en stark passion för så kallade abbey-öl, men saknade ett eget abbey (kloster).
Duvel Moortgats kultstämplade öl Vedetts historia går tillbaka till 1945. Det vann redan från början stor popularitet bland insiders i Antwerpen- och Brysselregionen och är idag ett oldtimer-öl med alternativkänsla. Vedett kombinerar retro, modernt och design med en avspänd och lekfull attityd. Till exempel kan man själv få sitt porträtt på etiketten genom att skicka in foto via www.vedett.be, vilket har blivit en riktig publiksuccé.
Viña Albali tillhör vinproducenten Félix Solís, grundad 1952, och som investerar i toppmoderna vinerier för att kunna leverera viner av hög kvalitet. Jordmånen i Valdepeñas i La Mancha i centrala Spanien består av limestone, som är en kalkrik jord. Det ger viner med bra balans och komplexa smaker.
Distillerie Védrenne är världsberömt för sina likörer, särskilt den prisbelönta Crème de Cassis – Supercassis. Företaget grundades av Joseph Védrenne och har producerat spritdrycker sedan 1923. Beläget i Nuits-Saint-Georges i hjärtat av Bourgogne, är det mindre än tio mil från Romanée Conti, en region som traditionellt är känd för sina röda bär och frukter.
Brouwerij Verhaeghegrundades 1875 på slottsgården i Vichte, i belgiska Västflandern. Det är ännu idag ett familjeägt och familjedrivet företag. Trots den långa traditionen och vida berömmelsen har bryggeriet bibehållit sin småskalighet genom alla år, för att kunna fortsätta med sina hantverkskrävande brygder.
Westmalle är ett av de 13 licenserade trappistbryggerierna i världen. Deras Dubbel och Tripel trappistöl bryggs vid klostret i byn Westmalle, utanför Antwerpen. Klostret grundades 1794 och munkarna har en obruten tradition av ölbryggning sedan tidigt 1800-tal. Det gör bryggeriet till ett av de mest traditionsrika bland trappister.
Allt är precis som vanligt – Galatea kommer alltid med något nytt. Galatea representerar idag mer än 100 varumärken från cirka 20 länder. Under det gångna året har vi stärkt våra befintliga varumärken, och flera nya med stor utvecklingspotential har tillkommit.