Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Öl i matlagning – tips!

Att öl passar till husmanskost och traditionella rätter i klassiska ölproducerande länder som Tyskland, Belgien och Storbritannien är inget nytt. I Sverige bor vi ju mitt i spannmålsbältet och har en mat- och smakprofil på vår husmanskost som passar utmärkt att servera just öl till. Men man kan även använda öl när man lagar själva maten. Vin häller vi väl i en skvätt då och då i grytan – men hur använder vi ölen i matlagningen?

Extra smakdimension med öl

Öl i mat och bak ger ett fint djup och en härlig, extra smakdimension. En viktig faktor när du använder öl i matlagningen är dess beska. Denna förstärks under tiden som tillagningen pågår. Så använder du en öl med mycket beska, håll nere tillagningstiden! Men misströsta inte – lite beska från ölen ger maten trevlig fyllighet och karaktär. Skulle du ändå uppleva för mycket bitterhet i anrättningen kan du balansera denna med sötma och eller syra. Det går också bra att använda sig av alkoholfri öl. Alkoholen kokar ju ändå bort under processen. Njut gärna också samma öl till maten som du haft i matlagningen så blir det ytterligare matchning i upplevelsen.

Tips på kombinationer

Fisk & skaldjur

Jajamensan, visst kan vi använda öl i matlagningen till havets läckerheter. Tänk bara på att välja en öl som är mild och elegant – precis som råvaran. Ska du tillaga klassisk fish’n chips så är dessutom ljus öl en given ingrediens i frityrsmeten. En höjdare är att använda lite mild och syrlig veteöl i buljongen när du kokar dina blåmusslor.


Fågel

Så kallad ”Beer Can Chicken” har varit poppis ett tag och det finns en uppsjö olika recept. Kontentan är helgrillad kyckling (den har ofta legat i lag ett dygn innan), grillad på en ölburk med öl i. Kul, och gott. I övrigt är det svårt att gå fel vad gäller kycklingrätter och öl så kör hårt.

Vegetariskt

Önskas ett vegetariskt alternativ går det fint att hälla lite suröl i din italienska risotto, en söt ale i en bönchili eller en skvätt överbliven öl i marinaden till din tofu ger en förhöjd smakupplevelse på det vegetariska.

Kött

Här är det svårt att gå fel och du kan även fläska på med en mustigare och kraftigare öl som porter exempelvis. Spill lite mörk öl i din löksås, i långkok som kalops, i traditionell sjömansbiff eller varför inte i skyn till portersteken?

Marinad, glace, BBQ-sås

Använd en mustig, fyllig, fruktig och smakrik ale med lite sötma, kanske en belgisk ale exempelvis. Alltid rätt!



Dessert

Visst, även vad gäller dessert kan du använda öl. Det finns recept på både pannacotta, tiramisu och kladdkaka där man använder mörk öl vid tillagningen, ibland har man då valt så kallad choklad-stout.

Bak

Vid brödbak är öl mycket vanligt, och passar väldigt väl då man ju använder spannmål vid bak. Använd öl istället för vatten när du bakar bröd för ett saftigt, smakrikt resultat. Även i söta bakverk som chokladkaka eller mjuk pepparkaka passar det utmärkt med lite mörk, karamelliserad öl. Våga googla recept, och prova!


Har du inte testat öl i matlagning tidigare så gör det. Det är inte bara gott utan även roligt att hitta nya favoriträtter genom att använda öl i köket – i maten. Nedan tipsar vi om några alternativ som alla finns att köpa på Systembolaget.

Bra öl till matlagning

S:t Eriks Ofiltrerad Lager
9110-03, S:t Eriks Bryggeri, Sverige, Lager
{{jmfPrisPerEnhetString}} {{jmfPrisPerEnhetDeladString}}
Utgår
Avtal
B-vara
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
22,30 kr
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Weihenstephaner Hefe Weissbier
1526-01, Weihenstephan, Tyskland, Veteöl
{{jmfPrisPerEnhetString}} {{jmfPrisPerEnhetDeladString}}
Utgår
Avtal
B-vara
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
26,50 kr
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
EKO
Little Valley Stoodley Stout Organic
11914-03, Little Valley Brewery, Storbritannien, Porter & Stout
{{jmfPrisPerEnhetString}} {{jmfPrisPerEnhetDeladString}}
Utgår
Avtal
B-vara
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologisk
  • Veganskt certifierat
  • Soil Association
25,90 kr
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Arboga Mörk Lager
9102-15, Arboga, Sverige, Lager
{{jmfPrisPerEnhetString}} {{jmfPrisPerEnhetDeladString}}
Utgår
Avtal
B-vara
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
14,90 kr
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Mer ölinspiration!

Inspiration

Öltrender

Det jäser och pyser som vanligt på bryggerierna. Det tisslas och tasslas på pubarna. Vad är det vi hör och ser, vilka öltrender talas det om? Låt oss göra en djupdykning i glasen, en trendspaning, för att se vad som händer, och vad som är nytt och hett just nu!
Inspiration

Ekologisk öl

Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten. Dessa framsteg har gjort att fler och fler vågar ta steget mot ekologisk produktion och certifiering, utan att för den skulle äventyra kvaliteten.
Inspiration

Svenskt hantverksöl

Så länge som vi odlat spannmål har det funnits öl. I Sverige har man framställt öl sedan bronsåldern. På den tiden smaksattes den med pors. Att man använde örter berodde på att man ville få i sig de nyttigheter som örterna erbjöd, man ville smaksätta drycken eftersom den ibland faktiskt inte smakade toppen, och sist men inte minst märkte man över tid att vissa tillsatser som pors, och senare humle, ökade ölets hållbarhet väsentligt. Fiffigt, eller hur?

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.