Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Dryckeskunskap

Här hittar du ett urval av artiklar om dryck. Vi blandar fakta med kuriosa, historik och annat matnyttigt. Läs – och låt dig inspireras!
Inspiration

Toppa påskhelgen med alkoholfria Fentimans Victorian Lemonade!

Med en härlig mix av friska citroner och kryddig ingefära som kompletteras av det söta från vaniljglassen skapar du en alkoholfri drink som har både sötma och klass.
Inspiration

Möt Sigtunas bryggarteam

I Sigtunas ”Motown”, mitt emellan pittoreska kulturstaden Sigtuna och Arlandas flygplatskomplex, huserar Sigtuna Brygghus. Här har det skapats ölhistoria i 18 år med rötter i den tidiga, svenska mikrobryggarrörelsen och i den nyaste internationella craft beer-världen. Möt personerna bakom mästerverken.
Inspiration

Mörka öl tillsammans med ostron eller praliner

Ostronsäsongen har börjat och när det kalla höstmörkret kommer är det gott med mörka öl. Vad inte alla vet är att ostron gör sig extra bra tillsammans med stout. A match made in heaven som britterna gärna säger. Veckans handplockade ölurval hos Systembolaget består av fem stout och porter från Sverige, England och USA, som även går att förvandla till en öl- och pralinprovning.
Inspiration

Det är dags för oktoberöl och pretzel

Skördefest, höstfest och oktoberfest – så här års ska det vara fylligare och smakrikare lageröl som serveras både där hemma och vid festligheter. Två aktuella dryckestips från oss heter Hofbräu Oktoberfestbier och Weihenstephaner Festbier, just nu tillgängliga i sortimentet Oktoberöl hos Systembolaget.
Kunskap

TETRA – en ytterst miljövänlig förpackning

Ett av Sveriges mest kända patent är nog Tetra Pak. Den genialiska förpackningen uppfanns och utvecklades av den svenske ingenjören Erik Wallenberg 1944 och dess patent gjorde familjen Rausing till miljonärer många gånger om. 2019 såldes det exempelvis mer än 190 miljarder Tetra Pak-förpackningar och för många har varumärket blivit så synonymt med förpackningen att tetra används som namn på alla mindre pappersförpackningar för dryck – oavsett fabrikat.
Inspiration

Fentimans – botaniska brygder till drink, mat och dessert

Om du vill ha läskedrycker och mixers på det där gammaldags viset med helt naturliga ingredienser är brittiska Fentimans Botanical Brewery ett självklart val. Du får garanterat välsmakande cocktails med ofiltrerade, lyxiga och aromatiska toner tack vare den avancerade retrometoden där jäsning av färsk ingefära, kinin och färska örter, blommor och frukt lyfter smakerna.

Burken – en vinförpackning på uppgång

Den viktiga frågan kring olika varianter av vinförpackningar diskuteras mycket just nu. Både på grund av ren estetik, material och design, men också vad gäller dess klimatpåverkan. En förpackning som trendat de senaste åren är aluminiumburken. I USA och Storbritannien har det länge funnits vin på burk, och trenden har nu kommit till Sverige. 

Vin i PET-flaska – en hållbar lösning

PET vinner mer och mer mark även som flaska för vin. Formatet är något som många har åsikter om och kanske till viss del känner motstånd emot när det gäller vin. Och absolut. Ska man lagra sitt vin ett antal år är det självklara valet glasflaska. Men miljömässigt är petflaskan spännande och intressant.
Kunskap

Klimatsmart och hållbart med box

Hänsynen till vår miljö blir allt viktigare. Och det brådskar. Störst klimatpåverkan vad gäller framställning av vin sker vid den faktiska odlingen av druvorna och själva produktionen av vinet. Vi kan därför som konsumenter välja hållbara alternativ som ekologiska eller biodynamiska viner och på så sätt påverka och göra skillnad. Ett annat mycket viktigt val ur ett miljömedvetet hållbarhetsperspektiv är dock även förpackningen. Men vilken vinförpackning är då klimatsmartast, och vilken bör vi undvika

Inspiration

Mikkeller och skaldjursfrossa

Vad är det som är så fint med humlearomatiska, citrusfruktiga och lite bitiga ales så här års? Jo, de passar utmärkt till skaldjur. Sätt ihop din egen låda och ta med den ut i försommarsolen, tillsammans med tre utvalda öl från Mikkeller. Såväl på picknickfilten som på uteplatsen eller i trädgården. Eller varför inte få fler olika Mikkeller på fat hos Moriska Paviljongen i Malmö som nu har öppnat för säsongen.

Kunskap

Belgiska restaurangklassiker – och ölet därtill

Sköna maj är här och vi vill rekommendera god mat och dryck för säsongen. Den här veckan med tema Belgien. Från landet med den spännande ölkulturen lyfter vi fram belgisk blond från Duvel, Brasserie d’Achouffe och De Koninck. Fruktiga och kryddiga gourmetöl som förhöjer upplevelsen tillsammans med klassiska belgiska maträtter, vare sig du går på restaurang eller lagar hemma.

Inspiration

Hitta rätt fatöl på after work

Den här veckan vill vi slå ett slag för goda öl på fat. Det smakar ju oftast som bäst att få en öl färsktappad från fat, med den rätta fräschören och skumkronan. Och tänker vi på after work-gästen är sessionvänliga sällskapsöl att rekommendera! Här lyfter vi fram 10 favoriter inom lageröl och IPA (india pale ale) från våra producenter. Håll till godo:
Inspiration

Houblon Chouffe – pionjär-IPA från Belgien

Även det traditionella öllandet Belgien hade på 1900-talet sin kris där ölkulturen och mångfalden utarmades av likriktade storbryggerier. Och även Belgien fick sin motreaktion med en rörelse av nya, småskaliga hantverksbryggare som väckte de fantastiska, belgiska ölsmakerna till nytt liv. Brasserie d’Achouffe från den lilla staden Houffalize i Ardennerna är ett berömt exempel, som startade redan 1982.
Inspiration

Laga lätt och servera prisvärt med S:t Eriks

I snålare tider eller inte, det kan alltid bli till en njutning en vanlig dag att laga en lite enklare maträtt – och att servera en prisvärd dryck därtill. För galatea.se-redaktionen går valet idag till Anette Rosvalls recept Fyllda hasselbackspotatisar, kombinerat med S:t Eriks Bryggeris nya hantverksbrygd, Ljus Lager. ”Less is more” är mottot för denna läckra måltid att bjuda hushållet eller vänner på.
Inspiration

Öl och glas – välj rätt och vackert

Att välja glas till öl är ett nästintill outtömligt nöje för den engagerade konsumenten. En mångfald av funktion och design finns att välja på, allt ifrån rakt och robust till svängda, tunna och lyxiga former. För att inte tala om variationen av dekoration i designen, både för att förstärka skönhet och för att utmärka sig som varumärke för fans eller för att starta trender.
Inspiration

Birra Moretti – öltradition mellan Dolomiterna och Adriatiska havet

Så här års vill man gärna drömma sig bort till ljusare och varmare breddgrader. CraftBeer.se har därför styrt kosan till Italien, för att smaka på ljuvlig mat och dryck nära Adriatiska havet. Vi tar utgångspunkt i italienarnas mest omtyckta bryggeri, Birra Moretti, för att anta ett ölperspektiv.
Nyhet

Ekologiskt och hållbart val till Leth Familien Reserve

Weingut Leth är en välbekant vinproducent för svenska vinvänner. Vingårdens viner har under de senaste tio åren tagit mer och mer plats på hyllan hos Systembolaget. Nyhet för vingården i år är att druvorna till deras huvudsakliga produktion numera är ekologiskt certifierade och här i Sverige har vi även fått en märkning på Systembolaget som kallas ”hållbart val”.
Inspiration

Alkoholfritt – alltid på bordet

Mitt i sensommarens alla sittningar med god mat på våra favoritplatser är det dags att prata om det alkoholfria ölet. Vi lever i en tid med ett helt annat utbud än förr, i en flora av smaker och stilar att välja på. Kom ihåg – ha alltid alkoholfritt på bordet. Det uppskattas av de flesta.
Inspiration

Några kulinariska alternativ tillsammans med S:t Eriks Rabarber Sur

Juli 2023 har börjat så grön och så vacker som en svensk sommar när den är som bäst.  Nu är den perfekta tiden att få avnjuta läckra måltider på uteplatser och verandor, kanske har du just börjat hänge dig åt årets nyinköpta grill. Men vad ska läggas på den ikväll? Låt oss rekommendera ett passande och smakfullt öl därtill. Kanske skapar du en hel buffé.
Nyhet

Viner med en smak av sommar

Äntligen är det sommar och semestertider. Dags för långa lediga dagar utan en massa måsten. Det enda måstet – bestämma vad det blir till middag ikväll. Och vilket vin som passar till.
Sortiment

DAB - bryggeriet som uppfann Export-ölet

Inget tyskt bryggeri har en så genuin bakgrund som världsberömda och prisbelönta DAB, vilket är en förkortning av ”Dortmunder Actien-Brauerei”. Bryggeriets lageröl är hantverksmässig, smakrik och välproducerad – för några ynka extra kronor skummar det en kall, mångfacetterad, tvättäkta premium lager i glaset. Upplevelsen lyfter ett snäpp eller två!
Inspiration

DAB - En modern klassiker!

DAB har en lång historia och har skapat sig ett grundmurat rykte världen över. Inte bara som en klassisk, krämig Premium Lager, utan även som en innovativ exportöl av högsta kvalitet.
Sortiment

DAB - En tvättäkta Dortmunder Premium Lager

DAB är känd som ”en äkta öl, framställd av riktiga människor, från en verklig plats”. Alla öldrickare – från Dortmund till Paris, Japan, Australien eller USA – kan vara helt säkra på att DAB alltid smakar på samma sätt. Aromatisk, smakrik, mjuk. Upplevelse, kvalitet och hållbarhet är garanterad var du än befinner dig i världen. God, komplex och törstsläckande, lätt att para ihop med det mesta på tallriken. Ända sedan DAB Export spred sig internationellt har ölen varit marknadsledande och bryggeriet har gått i bräschen för innovation, hållbarhet och kvalitetstänk.
Inspiration

Öl i matlagning – tips!

Att öl passar till husmanskost och traditionella rätter i klassiska ölproducerande länder som Tyskland, Belgien och Storbritannien är inget nytt. I Sverige bor vi ju mitt i spannmålsbältet och har en mat- och smakprofil på vår husmanskost som passar utmärkt att servera just öl till. Men man kan även använda öl när man lagar själva maten. Vin häller vi väl i en skvätt då och då i grytan – men hur använder vi ölen i matlagningen?
Inspiration

Öltrender

Det jäser och pyser som vanligt på bryggerierna. Det tisslas och tasslas på pubarna. Vad är det vi hör och ser, vilka öltrender talas det om? Låt oss göra en djupdykning i glasen, en trendspaning, för att se vad som händer, och vad som är nytt och hett just nu!
Inspiration

Ekologisk öl

Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten. Dessa framsteg har gjort att fler och fler vågar ta steget mot ekologisk produktion och certifiering, utan att för den skulle äventyra kvaliteten.
Inspiration

Svenskt hantverksöl

Så länge som vi odlat spannmål har det funnits öl. I Sverige har man framställt öl sedan bronsåldern. På den tiden smaksattes den med pors. Att man använde örter berodde på att man ville få i sig de nyttigheter som örterna erbjöd, man ville smaksätta drycken eftersom den ibland faktiskt inte smakade toppen, och sist men inte minst märkte man över tid att vissa tillsatser som pors, och senare humle, ökade ölets hållbarhet väsentligt. Fiffigt, eller hur?
Inspiration

Paul Mas - European Winery of the Year 2020

Domaines Paul Mas har utsetts till European Winery of the Year 2020. Med anor från regionen sedan 1892 har Jean-Claude Mas växt upp med vinet som passion i Languedoc, en vinmakare och företagsledare med karaktär och stark vilja att visa allt det regionen har att erbjuda.
Inspiration

Fatöl

Fatöl har för många en lite oinspirerande klang. Och visst har man blivit serverad en trött fatöl av en ännu tröttare bartender vid mer än ett tillfälle genom åren.
Inspiration

Julöl - en tradition till julmaten

En trevlig tradition ihop med allt annat vacker och gott runt juletid är julöl. Speciellt vår svenska julmat passar formidabelt till öl. Vi bor som bekant i det så kallade spannmålsbältet, och har på grund av vårt klimat genom tiderna odlat spannmål, och producerat just öl.
Inspiration

Vinlandet Spanien då och nu

Spanien är det traditionella vinlandet som återupptäckts av oss konsumenter. Detta nyväckta intresse beror mycket på en innovativ, nytänkande och lekfull attityd hos de unga vinmakare som nu mer och mer tar över efter de gamla.
Inspiration

Vintrender - ett sätt att hitta nya goda viner att tycka om

Måhända att ordet ”trenda” är ett uttjatat uttryck som vi hör mest överallt. Men idén med populära och nya produkter, intryck och smaker är inte sliten alls. Det är tvärtom lärorikt och spännande att prova nytt, att hitta kanske ovanliga, nya favoriter.
Inspiration

Champagne

Champagne. Nog klingar det vackert, inte bara i glasen utan även själva namnet. Smaka på ordet. Champagne. Det förpliktigar. Det är ett ultralyxigt vin, kanske det allra lyxigaste, med anor ända från 1600-talet.
Inspiration

Veganvin – vad är det egentligen?

Den vegetariska och inte minst veganska trenden blommar – bokstavligen. Vinbranschen är inte sen att hänga med i utvecklingen.
Inspiration

Ekologisk vinodling – vägen framåt

Efterfrågan på ekologiska och miljövänliga produkter ökar. Inte minst när det kommer till vin.
Inspiration

Glöggbordet

Finns det något svenskare än glögg? Förmodligen, men när det lackar mot jul är det inte utan att fokus ligger helt på det efterlängtade adventsmyset och den rykande heta, väldoftande, kryddiga koppen med värmande glögg vi sett fram emot ett helt år. Kanske är koppen på klassiskt manér fullmatad med skållad mandel och söta russin.
Inspiration

Rököl – ett signum för Schlenkerla

I en källare under Bamberg görs idag ett öl på samma sätt som man gjorde öl i öltidernas begynnelse – genom att man rostar malten över öppen eld.

Inspiration

Läget i restaurangbranschen-restaurang Portal

”Våren när pandemin startade var riktigt tuff. Den gav oss ett ordentligt tapp som skakade om oss rejält. Vi var ändå snabbfotade, ställde om organisationen och minskade antalet rätter på menyn för att kapa prepptimmar", säger Klas Lindberg på restaurang Portal i Stockholm.
Inspiration

Stilarna dubbel och tripelsursprung – Westmalle

Få ölmärken innehar en så lockande mystik som de öl som bryggs av trappistmunkarna världen över – framförallt i Belgien.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.