Här hittar du ett urval av artiklar om dryck. Vi blandar fakta med kuriosa, historik och annat matnyttigt. Läs – och låt dig inspireras!
Vi rekommenderar
Inspiration
Det är dags för oktoberöl och pretzel
Skördefest, höstfest och oktoberfest – så här års ska det vara fylligare och smakrikare lageröl som serveras både där hemma och vid festligheter. Två aktuella dryckestips från oss heter Hofbräu Oktoberfestbier och Weihenstephaner Festbier, just nu tillgängliga i sortimentet Oktoberöl hos Systembolaget.
Ett av Sveriges mest kända patent är nog Tetra Pak. Den genialiska förpackningen uppfanns och utvecklades av den svenske ingenjören Erik Wallenberg 1944 och dess patent gjorde familjen Rausing till miljonärer många gånger om. 2019 såldes det exempelvis mer än 190 miljarder Tetra Pak-förpackningar och för många har varumärket blivit så synonymt med förpackningen att tetra används som namn på alla mindre pappersförpackningar för dryck – oavsett fabrikat.
Fentimans – botaniska brygder till drink, mat och dessert
Om du vill ha läskedrycker och mixers på det där gammaldags viset med helt naturliga ingredienser är brittiska Fentimans Botanical Brewery ett självklart val. Du får garanterat välsmakande cocktails med ofiltrerade, lyxiga och aromatiska toner tack vare den avancerade retrometoden där jäsning av färsk ingefära, kinin och färska örter, blommor och frukt lyfter smakerna.
Den viktiga frågan kring olika varianter av vinförpackningar diskuteras mycket just nu. Både på grund av ren estetik, material och design, men också vad gäller dess klimatpåverkan. En förpackning som trendat de senaste åren är aluminiumburken. I USA och Storbritannien har det länge funnits vin på burk, och trenden har nu kommit till Sverige.
PET vinner mer och mer mark även som flaska för vin. Formatet är något som många har åsikter om och kanske till viss del känner motstånd emot när det gäller vin. Och absolut. Ska man lagra sitt vin ett antal år är det självklara valet glasflaska. Men miljömässigt är petflaskan spännande och intressant.
Hänsynen till vår miljö blir allt viktigare. Och det brådskar. Störst klimatpåverkan vad gäller framställning av vin sker vid den faktiska odlingen av druvorna och själva produktionen av vinet. Vi kan därför som konsumenter välja hållbara alternativ som ekologiska eller biodynamiska viner och på så sätt påverka och göra skillnad. Ett annat mycket viktigt val ur ett miljömedvetet hållbarhetsperspektiv är dock även förpackningen. Men vilken vinförpackning är då klimatsmartast, och vilken bör vi undvika
Vad är det som är så fint med humlearomatiska, citrusfruktiga och lite bitiga ales så här års? Jo, de passar utmärkt till skaldjur. Sätt ihop din egen låda och ta med den ut i försommarsolen, tillsammans med tre utvalda öl från Mikkeller. Såväl på picknickfilten som på uteplatsen eller i trädgården. Eller varför inte få fler olika Mikkeller på fat hos Moriska Paviljongen i Malmö som nu har öppnat för säsongen.
Sköna maj är här och vi vill rekommendera god mat och dryck för säsongen. Den här veckan med tema Belgien. Från landet med den spännande ölkulturen lyfter vi fram belgisk blond från Duvel, Brasserie d’Achouffe och De Koninck. Fruktiga och kryddiga gourmetöl som förhöjer upplevelsen tillsammans med klassiska belgiska maträtter, vare sig du går på restaurang eller lagar hemma.
Den här veckan vill vi slå ett slag för goda öl på fat. Det smakar ju oftast som bäst att få en öl färsktappad från fat, med den rätta fräschören och skumkronan. Och tänker vi på after work-gästen är sessionvänliga sällskapsöl att rekommendera! Här lyfter vi fram 10 favoriter inom lageröl och IPA (india pale ale) från våra producenter. Håll till godo:
Även det traditionella öllandet Belgien hade på 1900-talet sin kris där ölkulturen och mångfalden utarmades av likriktade storbryggerier. Och även Belgien fick sin motreaktion med en rörelse av nya, småskaliga hantverksbryggare som väckte de fantastiska, belgiska ölsmakerna till nytt liv. Brasserie d’Achouffe från den lilla staden Houffalize i Ardennerna är ett berömt exempel, som startade redan 1982.
Lyft måltiden med klassisk West Country-cider från Bulmers
I konkurrens med vin och öl får inte alltid cider den fina plats på matbordet som den förtjänar. Ciderns torra, söta och bubbliga karaktär med fruktiga aromer av färska äpplen är en perfekt kombination till flera husmansrätter, men även till kryddstark mat, där sötman och hettan går bra ihop. Bulmers Original Cider har just de klassiska egenskaper man kan önska, med sin hemvist i den engelska ciderns ursprungsregion, West Midlands.
I snålare tider eller inte, det kan alltid bli till en njutning en vanlig dag att laga en lite enklare maträtt – och att servera en prisvärd dryck därtill. För galatea.se-redaktionen går valet idag till Anette Rosvalls recept Fyllda hasselbackspotatisar, kombinerat med S:t Eriks Bryggeris nya hantverksbrygd, Ljus Lager. ”Less is more” är mottot för denna läckra måltid att bjuda hushållet eller vänner på.
Att välja glas till öl är ett nästintill outtömligt nöje för den engagerade konsumenten. En mångfald av funktion och design finns att välja på, allt ifrån rakt och robust till svängda, tunna och lyxiga former. För att inte tala om variationen av dekoration i designen, både för att förstärka skönhet och för att utmärka sig som varumärke för fans eller för att starta trender.
Birra Moretti – öltradition mellan Dolomiterna och Adriatiska havet
Så här års vill man gärna drömma sig bort till ljusare och varmare breddgrader. CraftBeer.se har därför styrt kosan till Italien, för att smaka på ljuvlig mat och dryck nära Adriatiska havet. Vi tar utgångspunkt i italienarnas mest omtyckta bryggeri, Birra Moretti, för att anta ett ölperspektiv.
Ekologiskt och hållbart val till Leth Familien Reserve
Weingut Leth är en välbekant vinproducent för svenska vinvänner. Vingårdens viner har under de senaste tio åren tagit mer och mer plats på hyllan hos Systembolaget. Nyhet för vingården i år är att druvorna till deras huvudsakliga produktion numera är ekologiskt certifierade och här i Sverige har vi även fått en märkning på Systembolaget som kallas ”hållbart val”.
Mitt i sensommarens alla sittningar med god mat på våra favoritplatser är det dags att prata om det alkoholfria ölet. Vi lever i en tid med ett helt annat utbud än förr, i en flora av smaker och stilar att välja på. Kom ihåg – ha alltid alkoholfritt på bordet. Det uppskattas av de flesta.
Några kulinariska alternativ tillsammans med S:t Eriks Rabarber Sur
Juli 2023 har börjat så grön och så vacker som en svensk sommar när den är som bäst. Nu är den perfekta tiden att få avnjuta läckra måltider på uteplatser och verandor, kanske har du just börjat hänge dig åt årets nyinköpta grill. Men vad ska läggas på den ikväll? Låt oss rekommendera ett passande och smakfullt öl därtill. Kanske skapar du en hel buffé.
Äntligen är det sommar och semestertider. Dags för långa lediga dagar utan en massa måsten. Det enda måstet – bestämma vad det blir till middag ikväll. Och vilket vin som passar till.
Äntligen är våren här! Längre dagar med sol, lättare mat och även viner med en smak av våren. Nu är det därmed läge att tipsa om några väl valda vårviner från vår vinportfölj.
Inget tyskt bryggeri har en så genuin bakgrund som världsberömda och prisbelönta DAB, vilket är en förkortning av ”Dortmunder Actien-Brauerei”. Bryggeriets lageröl är hantverksmässig, smakrik och välproducerad – för några ynka extra kronor skummar det en kall, mångfacetterad, tvättäkta premium lager i glaset. Upplevelsen lyfter ett snäpp eller två!
DAB har en lång historia och har skapat sig ett grundmurat rykte världen över. Inte bara som en klassisk, krämig Premium Lager, utan även som en innovativ exportöl av högsta kvalitet.
DAB är känd som ”en äkta öl, framställd av riktiga människor, från en verklig plats”. Alla öldrickare – från Dortmund till Paris, Japan, Australien eller USA – kan vara helt säkra på att DAB alltid smakar på samma sätt. Aromatisk, smakrik, mjuk. Upplevelse, kvalitet och hållbarhet är garanterad var du än befinner dig i världen. God, komplex och törstsläckande, lätt att para ihop med det mesta på tallriken. Ända sedan DAB Export spred sig internationellt har ölen varit marknadsledande och bryggeriet har gått i bräschen för innovation, hållbarhet och kvalitetstänk.
Att öl passar till husmanskost och traditionella rätter i klassiska ölproducerande länder som Tyskland, Belgien och Storbritannien är inget nytt. I Sverige bor vi ju mitt i spannmålsbältet och har en mat- och smakprofil på vår husmanskost som passar utmärkt att servera just öl till. Men man kan även använda öl när man lagar själva maten. Vin häller vi väl i en skvätt då och då i grytan – men hur använder vi ölen i matlagningen?
Det jäser och pyser som vanligt på bryggerierna. Det tisslas och tasslas på pubarna. Vad är det vi hör och ser, vilka öltrender talas det om? Låt oss göra en djupdykning i glasen, en trendspaning, för att se vad som händer, och vad som är nytt och hett just nu!
Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten. Dessa framsteg har gjort att fler och fler vågar ta steget mot ekologisk produktion och certifiering, utan att för den skulle äventyra kvaliteten.
Så länge som vi odlat spannmål har det funnits öl. I Sverige har man framställt öl sedan bronsåldern. På den tiden smaksattes den med pors. Att man använde örter berodde på att man ville få i sig de nyttigheter som örterna erbjöd, man ville smaksätta drycken eftersom den ibland faktiskt inte smakade toppen, och sist men inte minst märkte man över tid att vissa tillsatser som pors, och senare humle, ökade ölets hållbarhet väsentligt. Fiffigt, eller hur?
Domaines Paul Mas har utsetts till European Winery of the Year 2020. Med anor från regionen sedan 1892 har Jean-Claude Mas växt upp med vinet som passion i Languedoc, en vinmakare och företagsledare med karaktär och stark vilja att visa allt det regionen har att erbjuda.
Fatöl har för många en lite oinspirerande klang. Och visst har man blivit serverad en trött fatöl av en ännu tröttare bartender vid mer än ett tillfälle genom åren.
En trevlig tradition ihop med allt annat vacker och gott runt juletid är julöl. Speciellt vår svenska julmat passar formidabelt till öl. Vi bor som bekant i det så kallade spannmålsbältet, och har på grund av vårt klimat genom tiderna odlat spannmål, och producerat just öl.
Spanien är det traditionella vinlandet som återupptäckts av oss konsumenter. Detta nyväckta intresse beror mycket på en innovativ, nytänkande och lekfull attityd hos de unga vinmakare som nu mer och mer tar över efter de gamla.
Vintrender - ett sätt att hitta nya goda viner att tycka om
Måhända att ordet ”trenda” är ett uttjatat uttryck som vi hör mest överallt. Men idén med populära och nya produkter, intryck och smaker är inte sliten alls. Det är tvärtom lärorikt och spännande att prova nytt, att hitta kanske ovanliga, nya favoriter.
Champagne. Nog klingar det vackert, inte bara i glasen utan även själva namnet. Smaka på ordet. Champagne. Det förpliktigar. Det är ett ultralyxigt vin, kanske det allra lyxigaste, med anor ända från 1600-talet.
Finns det något svenskare än glögg? Förmodligen, men när det lackar mot jul är det inte utan att fokus ligger helt på det efterlängtade adventsmyset och den rykande heta, väldoftande, kryddiga koppen med värmande glögg vi sett fram emot ett helt år. Kanske är koppen på klassiskt manér fullmatad med skållad mandel och söta russin.
”Våren när pandemin startade var riktigt tuff. Den gav oss ett ordentligt tapp som skakade om oss rejält. Vi var ändå snabbfotade, ställde om organisationen och minskade antalet rätter på menyn för att kapa prepptimmar", säger Klas Lindberg på restaurang Portal i Stockholm.