Vi hanterar dina personuppgifter enligt allmänna dataskyddsförordningen.
Vi använder även cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda sajten accepterar du detta
Läs mer
Är du över 25 år?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.
Här hittar du ett urval av artiklar om dryck. Vi blandar fakta med kuriosa, historik och annat matnyttigt. Läs – och låt dig inspireras!
Inspiration
Svenskt hantverksöl
Så länge som vi odlat spannmål har det funnits öl. I Sverige har man framställt öl sedan bronsåldern. På den tiden smaksattes den med pors. Att man använde örter berodde på att man ville få i sig de nyttigheter som örterna erbjöd, man ville smaksätta drycken eftersom den ibland faktiskt inte smakade toppen, och sist men inte minst märkte man över tid att vissa tillsatser som pors, och senare humle, ökade ölets hållbarhet väsentligt. Fiffigt, eller hur?
Domaines Paul Mas har utsetts till European Winery of the Year 2020. Med anor från regionen sedan 1892 har Jean-Claude Mas växt upp med vinet som passion i Languedoc, en vinmakare och företagsledare med karaktär och stark vilja att visa allt det regionen har att erbjuda.
Fatöl har för många en lite oinspirerande klang. Och visst har man blivit serverad en trött fatöl av en ännu tröttare bartender vid mer än ett tillfälle genom åren.
En trevlig tradition ihop med allt annat vacker och gott runt juletid är julöl. Speciellt vår svenska julmat passar formidabelt till öl. Vi bor som bekant i det så kallade spannmålsbältet, och har på grund av vårt klimat genom tiderna odlat spannmål, och producerat just öl.
Spanien är det traditionella vinlandet som återupptäckts av oss konsumenter. Detta nyväckta intresse beror mycket på en innovativ, nytänkande och lekfull attityd hos de unga vinmakare som nu mer och mer tar över efter de gamla.
Vintrender - ett sätt att hitta nya goda viner att tycka om
Måhända att ordet ”trenda” är ett uttjatat uttryck som vi hör mest överallt. Men idén med populära och nya produkter, intryck och smaker är inte sliten alls. Det är tvärtom lärorikt och spännande att prova nytt, att hitta kanske ovanliga, nya favoriter.
Champagne. Nog klingar det vackert, inte bara i glasen utan även själva namnet. Smaka på ordet. Champagne. Det förpliktigar. Det är ett ultralyxigt vin, kanske det allra lyxigaste, med anor ända från 1600-talet.
”Våren när pandemin startade var riktigt tuff. Den gav oss ett ordentligt tapp som skakade om oss rejält. Vi var ändå snabbfotade, ställde om organisationen och minskade antalet rätter på menyn för att kapa prepptimmar", säger Klas Lindberg på restaurang Portal i Stockholm.