Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Dryckeskunskap

Här hittar du ett urval av artiklar om dryck. Vi blandar fakta med kuriosa, historik och annat matnyttigt. Läs – och låt dig inspireras!
Inspiration

Öl i matlagning – tips!

Att öl passar till husmanskost och traditionella rätter i klassiska ölproducerande länder som Tyskland, Belgien och Storbritannien är inget nytt. I Sverige bor vi ju mitt i spannmålsbältet och har en mat- och smakprofil på vår husmanskost som passar utmärkt att servera just öl till. Men man kan även använda öl när man lagar själva maten. Vin häller vi väl i en skvätt då och då i grytan – men hur använder vi ölen i matlagningen?
Inspiration

Öltrender

Det jäser och pyser som vanligt på bryggerierna. Det tisslas och tasslas på pubarna. Vad är det vi hör och ser, vilka öltrender talas det om? Låt oss göra en djupdykning i glasen, en trendspaning, för att se vad som händer, och vad som är nytt och hett just nu!
Inspiration

Ekologisk öl

Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten. Dessa framsteg har gjort att fler och fler vågar ta steget mot ekologisk produktion och certifiering, utan att för den skulle äventyra kvaliteten.
Inspiration

Svenskt hantverksöl

Så länge som vi odlat spannmål har det funnits öl. I Sverige har man framställt öl sedan bronsåldern. På den tiden smaksattes den med pors. Att man använde örter berodde på att man ville få i sig de nyttigheter som örterna erbjöd, man ville smaksätta drycken eftersom den ibland faktiskt inte smakade toppen, och sist men inte minst märkte man över tid att vissa tillsatser som pors, och senare humle, ökade ölets hållbarhet väsentligt. Fiffigt, eller hur?
Inspiration

Paul Mas - European Winery of the Year 2020

Domaines Paul Mas har utsetts till European Winery of the Year 2020. Med anor från regionen sedan 1892 har Jean-Claude Mas växt upp med vinet som passion i Languedoc, en vinmakare och företagsledare med karaktär och stark vilja att visa allt det regionen har att erbjuda.
Inspiration

Fatöl

Fatöl har för många en lite oinspirerande klang. Och visst har man blivit serverad en trött fatöl av en ännu tröttare bartender vid mer än ett tillfälle genom åren.
Inspiration

Julöl - en tradition till julmaten

En trevlig tradition ihop med allt annat vacker och gott runt juletid är julöl. Speciellt vår svenska julmat passar formidabelt till öl. Vi bor som bekant i det så kallade spannmålsbältet, och har på grund av vårt klimat genom tiderna odlat spannmål, och producerat just öl.
Inspiration

Vinlandet Spanien då och nu

Spanien är det traditionella vinlandet som återupptäckts av oss konsumenter. Detta nyväckta intresse beror mycket på en innovativ, nytänkande och lekfull attityd hos de unga vinmakare som nu mer och mer tar över efter de gamla.
Inspiration

Vintrender - ett sätt att hitta nya goda viner att tycka om

Måhända att ordet ”trenda” är ett uttjatat uttryck som vi hör mest överallt. Men idén med populära och nya produkter, intryck och smaker är inte sliten alls. Det är tvärtom lärorikt och spännande att prova nytt, att hitta kanske ovanliga, nya favoriter.
Inspiration

Champagne

Champagne. Nog klingar det vackert, inte bara i glasen utan även själva namnet. Smaka på ordet. Champagne. Det förpliktigar. Det är ett ultralyxigt vin, kanske det allra lyxigaste, med anor ända från 1600-talet.
Inspiration

Veganvin – vad är det egentligen?

Den vegetariska och inte minst veganska trenden blommar – bokstavligen. Vinbranschen är inte sen att hänga med i utvecklingen.
Inspiration

Ekologisk vinodling – vägen framåt

Efterfrågan på ekologiska och miljövänliga produkter ökar. Inte minst när det kommer till vin.
Inspiration

Glöggbordet

Finns det något svenskare än glögg?
Inspiration

Rököl – ett signum för Schlenkerla

I en källare under Bamberg görs idag ett öl på samma sätt som man gjorde öl i öltidernas begynnelse – genom att man rostar malten över öppen eld.

Inspiration

Läget i restaurangbranschen-restaurang Portal

”Våren när pandemin startade var riktigt tuff. Den gav oss ett ordentligt tapp som skakade om oss rejält. Vi var ändå snabbfotade, ställde om organisationen och minskade antalet rätter på menyn för att kapa prepptimmar", säger Klas Lindberg på restaurang Portal i Stockholm.
Inspiration

Stilarna dubbel och tripelsursprung – Westmalle

Få ölmärken innehar en så lockande mystik som de öl som bryggs av trappistmunkarna världen över – framförallt i Belgien.

Vänta kvar, din sida laddas.