Ostronsäsongen har börjat och när det kalla höstmörkret kommer är det gott med mörka öl. Vad inte alla vet är att ostron gör sig extra bra tillsammans med stout. A match made in heaven som britterna gärna säger. Veckans handplockade ölurval hos Systembolaget består av fem stout och porter från Sverige, England och USA, som även går att förvandla till en öl- och pralinprovning.
Varför ostron och stout går så bra ihop
Stout, såsom de engelska St Peter’s Cream Stout eller Little Valley Stoodley Stout, har som sig bör aromer av choklad, kaffe och karamell, med en aningens bitter och mineralisk finish. St Peter’s med en liten dragning åt torkad frukt och vanilj medan Little Valley har brödiga inslag av kavring.
Vår vana trogen tänker vi på torrt vitt vin, champagne eller pilsner tillsammans med ostron, men kombinationen med stout öppnar upp för en större smakupplevelse med hela fem smaker inblandade: sött, salt, syrligt, bittert och umami. Den påtagliga tonen av salt hav hos ostronet och ölets rostade chokladsmak klickar suveränt, precis som med saltet på en läcker chokladpralin.
Sötman hos ostronet, tydligare under årets kalla månader, kommer å sin sida minska ölets efterbeska och framhäva den krämiga texturen hos både St Peter’s och Stoodley Stout, som bra engelsk stout ska ha. Förresten. Även våra svenska porters från Sigtuna och S:t Eriks klarar kombinationen galant.
Praliner och mörka öl
På tal om praliner. Något av en höjdare för ölälskare är att prova mörka öl ihop med chokladpraliner. Olika smaksättningar och kryddningar av handgjorda chokladpraliner tillsammans med olika brygder av stout och porter är en härlig sysselsättning för smaklökarna efter en middagssittning.
Förutom de engelska stouterna ovan rekommenderar vi S:t Eriks Klassisk Porter, Sigtuna Knight Rider Porter och Deschutes The Abyss Imperial Stout. Häll upp 10-15 cl av varje öl och smaka i den ordningen. Välj ut 3-5 pralinvarianter därtill, till exempel med kakao, kaffe, saltkaramell, lakrits, nougat eller tryffel. (Undvik mint tillsammans med öl.)
Prova i lagom takt, låt smakerna spela ut och låt er överraskas. Chansen för ett livligt samtal om de mörka ölens underbara värld uppstår.
Vad är det som är så fint med humlearomatiska, citrusfruktiga och lite bitiga ales så här års? Jo, de passar utmärkt till skaldjur. Sätt ihop din egen låda och ta med den ut i försommarsolen, tillsammans med tre utvalda öl från Mikkeller. Såväl på picknickfilten som på uteplatsen eller i trädgården. Eller varför inte få fler olika Mikkeller på fat hos Moriska Paviljongen i Malmö som nu har öppnat för säsongen.
I snålare tider eller inte, det kan alltid bli till en njutning en vanlig dag att laga en lite enklare maträtt – och att servera en prisvärd dryck därtill. För galatea.se-redaktionen går valet idag till Anette Rosvalls recept Fyllda hasselbackspotatisar, kombinerat med S:t Eriks Bryggeris nya hantverksbrygd, Ljus Lager. ”Less is more” är mottot för denna läckra måltid att bjuda hushållet eller vänner på.