Traditionellt tyskt för kräsna tillsammans med schwenkbraten
Lokalt, i trakterna av just Clausthal och Bitburg har man så här års fullt upp med sina grillaftnar och omkring Bitburg gärna med schwenken, en metod där grillgallret, upphängt i kedjor, gungar långsamt ovanför glödbädden eller även eldstaden. Det ger ett extra saftigt och mört resultat med aningen längre stektid och fina, rökta aromer.Schwenkbraten är paradrätten, som oftast bygger på olika delar av marinerat fläskkött. Därtill är det noga med de fylliga och klassiska smakerna hos både Clausthaler Original Alkoholfri och Bitburger Drive Non-Alcoholic. Sorterna har funnits redan sedan 1979 och 1992 och bidrog starkt till att göra genren alkoholfritt populär bland kräsna, tyska ölsmakare men också internationellt. Här har man verkligen lyckats med att skapa smakrik pilsner, utmärkt till exempelvis grillat med krydda och sälta.
Modernt skandinaviskt för ”nya världen”-smaker
Är man sedan mer av en craft beer-typ och gillar stora humlearomer och beska eller fruktiga och syrliga smaker, ja då har våra lokala svenskar och våra danska grannar utvecklat alkoholfritt med allt vad man kan önska. S:t Eriks, Sigtuna och Mikkeller är tre exempel på erfarna bryggerier när det kommer till moderna smakupplevelser utan alkohol.Till asiatiska köket gör sig ofta torrare, mer aromatiska och beskare smaker i öl. Två-gånger-i-grytan-rätter såsom friterat fläsk med sötsur sås får perfekt komplement i Sigtuna NAPA:s american pale ale-karaktär, där citrustonerna möter upp köttet och grönsakerna medan humlebeskan berikar och balanserar chilin.
Vill du istället komplettera fruktigheten i samma rätt finns Mikkellers ”nya världen”-alternativ Drink’In The Sun Wheat Ale eller Limbo Yuzu Sour Ale, som båda på varsina sätt lyfter fram och gifter sig med den friterade knaprigheten och smakerna i både kött, grönsaker, frukt och sås.
Medelhavsmat, Italian Pilsner och svensk finöl
Är det medelhavsrätter på menyn slår vi istället gärna ett slag för italian pilsner-pärlan Birra Moretti Zero eller finölet S:t Eriks Glutenfria IPA Alkoholfri. 2022 känns det rätt med en lyxig flatbread-pizza (gärna lagad på grillen) eller även crêpes med till exempel valnötter, honung och brie, som matchas mycket bra av Birra Morettis hippa pilnsersmak med maltsötma och humle där läckra, friska fruktinslag kommer fram.En både glutenfri, alkoholfri och smakfull kombo fås i sin tur i grekiska rätter tillsammans med S:t Eriks alkoholfria IPA. Moussaka, souvlaki, grekisk sallad med flera får ett lyft av den torra, halvfylliga och humlestinna drycken från det anrika svenska bryggeriet.