Det här är en maffig och mör koreansk nötköttsgryta. Först långkokar man köttet (utan salt). Sedan vänder man ner grönsaker samt en het såsblandning. I Korea innehåller den bladväxten bräken, som är svår få ta på här. Den har jag därför bytt mot spenat.
Ingredienser
Lagom åt: 10-14 personer
3 timmar
1 kg halvgrovt nötkött, till exempel fransyska
2 1/2 liter vatten + 1 tsk salt
1 liten skalad gul lök
Grönsaksblandning
1 1/2 dl valfria groddar
8 finskurna salladslökar
3 dl gröna blad, svartkål, mangold eller spenat eller blast
3 dl färsk svamp, till exempel karljohan, champinjon eller ostronskivling (eller 1 ½ dl torkad)
Sås
2 msk koreanskt chilipulver (gochugaru) eller chiliflakes
Koka upp 2 ½ liter vatten. Skär köttet grovt. Lägg ner i vattnet med hel lök. Skumma bort grums och fett som stiger till ytan. Lägg i lök. Låt sjuda på mycket låg värme i 1 ½-2 timmar utan lock.
Under tiden, blanda alla ingredienser till såsen.
Förbered grönsakerna: strimla bladen (skär bort stammarna om du använder svartkål), finhacka vitlöken, skiva salladslöken, skiva svampen.
Efter 1 ½-2 timmars sjudning, kolla köttet. Ta en provbit och dela den med fingrarna eller gaffeln. Om den faller i sär är den klar. Ta reda på spadet, som bör vara cirka 2 liter.
Ta upp nötköttet och låt det svalna. Kasta den kokta löken. Sjud spadet så att det blir ungefär hälften. Alltså en liter.
Lägg i grönsaker, svamp och sås i spadet. Sätt på lock och sjud i 5 minuter över medelhög värme.
Lägg ner köttet och sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt.
Ta bort från värmen. Servera gärna grytan med kokt rundkornigt ris och koreanska smårätter. Men den kan också ätas som en soppgryta, precis som den är.