Smördegssnittar med smak av ost och fikon som doppas i god färskostkräm. Antingen som en start på middagen eller som vuxet fredagsmys passar dessa smördegssnittar med smak av ost och fikon. De doppas i en mjuk färskostkräm och passar som hand i handsken till det bubbliga vinet. Champagnens höga syra mår så bra av den feta och salta godsaken.
Ingredienser
Pinnar eller snurror (blir ca 15 stycken)
250 gram färsk smördeg
1 ägg (vispat)
Minst 1 dl fint riven parmesanost
En rejäl klick fikonmarmelad
Färskostkräm
100 gram färskost (välj gärna färsk mjuk getost)
0,5 dl crème fraiche
Saften från en halv citron + lite zest från citronen
Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite extra citron.
Smördegssnurrorna
Rulla ut smördegen, bred på ett lager fikonmarmelad och strö sen parmesanost över hela ytan.
Antingen rullar du degen och skär rundlar (som kanelbullar) eller så skär du rullen i 1,5 cm breda strimlor och tvinnar sedan dessa.
Hur du än väljer att göra så lägger du sedan allihop på en ugnsplåt, penslar med ägg och låter gå i ugnen 200 grader i 15 minuter eller tills smördegen är gyllenbrun och härligt frasig.