Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Moules frites med pommes

Recept skrivet av
Anette Rosvall
Bjud dig själv och någon du tycker om på klassikern moules frites. Självklart med frasiga pommes vid sidan – och en aioli som har lite extra sting.

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • 1 klick smör
  • 4 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 3 msk fiskfond
  • salt
Pommes frites:
  • 2–4 bakpotatisar
  • rapsolja
  • flingsalt, citron
Gremolata:
  • en näve persilja
  • 2 st vitlöksklyftor
  • skalet från 1 citron
  • en skvätt olja
  • en liten skvätt vitvinsvinäger
Stingig aioli:
  • 1 st äggula
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja (eller annan neutral olja)
  • chili efter smak
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk sweet & sour-sås
  • svartpeppar och salt

Passar till

simpleimage
Millet Chablis fl. 75 cl
A B K P H F R R
8878-01 - Sarl Baudouin MIllet - Frankrike - Vitt vin
0,00 kr {{jmfPrisPerEnhetString}}
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}

Tillagning

  1. Börja med aiolin, den kan du med fördel göra kvällen innan så att smakerna hinner sätta sig ordentligt. Mixa eller vispa äggulor och citronsaft. Häll sedan i oljan droppvis samtidigt som du vispar som en tok, fortsätt att hälla i oljan i en tunn stråle, fortsätt vispa tills din aioli har blivit tjock och vit. Smaksätt med riven vitlök, sweet & sour-sås och så mycket chili som du vill ha. Salta, peppra, plasta in och ställ kallt tills den ska ätas.
  2. Skala och skär potatisen i lagom tjocka, långa bitar. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Kolla hettan på oljan, inte med fingret utan med en bit vitt bröd som du försiktigt lägger ner i oljan. Om den blir gyllene så är oljan tillräckligt varm. Då lägger du försiktigt ner potatisen och friterar i oljan tills de är färdiga.
  3. Skölj och rengör musslorna. Fräs lök och vitlök i smöret, häll på vin, vatten och fiskfond i en stor kastrull och låt det koka upp. Lägg i musslorna och låt dem koka ordentligt i några minuter.
  4. Lägg upp musslorna i djupa tallrikar, toppa varje portion med gremolatan och servera sedan med pommes frites och aioli. Ät med händerna!

Passar till

simpleimage
Millet Chablis fl. 75 cl
A B K P H F R R
8878-01 - Sarl Baudouin MIllet - Frankrike - Vitt vin
0,00 kr {{jmfPrisPerEnhetString}}
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader