Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Årets Grönstedts Le National: XO Single Cru från Borderies

Galatea rekommenderar

Grönstedts Le National 2023 fl. 50 cl KROG
K812-01, Grönstedts, Frankrike, Cognac & Brandy
{{jmfPrisPerEnhetString}} {{jmfPrisPerEnhetDeladString}}
Utgår
Avtal
B-vara
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Enligt tradition lanserar nu Grönstedts årets Le National inför Sveriges nationaldag. 2023 års nationaldagscognac är något så ovanligt som en Single Cru från Borderies som dessutom enbart innehåller cognac från en årgång. För att bevara en rik och intensiv smak har en något högre alkoholhalt valts för årets utgåva. De 1 000 numrerade flaskorna finns tillgängliga på Systembolaget från den 2 juni.

I samband med nationaldagen den 6 juni har cognacsvarumärket Grönstedts traditionsenligt sedan år 2004 lanserat en nationaldagscognac. Med Le National vill Grönstedts förvalta det svenska dryckesarvet och skapa nya smakupplevelser genom att överraska med nytt innehåll och design på flaskan varje år.


– Innehållet i årets Le National är något utöver det vanliga. Först och främst är det en Single Cru, dessutom från Borderies. Utöver det är cognacen enbart från en och samma årgång. Som om det inte vore nog är det en unik blandning av två särskilt utvalda cognacsfat som buteljerats vid en något högre alkoholhalt för en smakrik och intensiv upplevelse, säger Sören Sörensen, produktutvecklare på Grönstedts/Galatea.

Grönstedts Le National 2023 är en Single Cru, vilket är ovanligt på Systembolaget. Den är dessutom från Borderies vilket gör den till den enda i sitt slag i Systembolagets sortiment. All cognac till årets utgåva av Le National destillerades för elva år sedan, 2012, och den bär beteckningen XO (Extra Old). Att frångå traditionen genom att inte blanda flera årgångar gör årets utgåva extra speciell då den kommer från samma år. Cognacen har först lagrats på nya “limousinefat” från ekar som vuxit i Limoges, i nordvästra Frankrike och sedan på fût roux, så kallade röda fat, som polerat smaken ytterligare. För att bevara en rik och intensiv smak har en något högre alkoholhalt valts, 45 procent.

Doft och smak

Förutom viol, tulpaner och lupiner doftar cognacen även av vaniljstång och pomerans. I den fruktiga, strama smaken samsas aprikos och kanderad citron med toner av mörk choklad och svartpeppar. Grönstedts Le National 2023 avnjuts bäst rumstempererad i cognacskupa och intas med fördel precis som den är.


Drycken kan avnjutas året om men med sin blommiga ton gör den sig bäst under sommaren och passar utmärkt att fira nationaldagen med. Drick den med andakt och upplev hur den knyter an till det franska hantverket och den svenska traditionen som grundades av Johan Daniel Grönstedt för snart 100 år sedan, säger Sören Sörensen.

2023 års Le Nationals motiv är en abstrakt tolkning av svensk-fransk flora framtagen av illustratören Manne Jalilian. Inspirationen kommer från området Borderies med en unik kalkrik jordmån och vacker, varierande flora. Här bildas varje vår en färgsprakande palett av blommor över landskapet.

Le National lanseras på Systembolaget fredag den 2 juni och kostar 849 SEK för 50 cl. Artikelnummer: 41403-02.

 

Om Grönstedt

Johan Daniel Grönstedt var dalmasen som började sin resa i Leksand och slutade med ett palats i Stockholms stenstad där han byggde upp ett dryckesimperium som gett honom en plats i svensk dryckeshistoria. År 1846 tappade han den första flaskan cognac under eget namn, idag är Grönstedts ett ikoniskt varumärke som försörjt Sveriges finsmakare i hem och restauranger med drycker av högsta kvalité och fått en rad utmärkelser genom åren. Den årliga utgåvan av Grönstedts Le National är en hyllning till grundarens arbete.

Galatea rekvirerade varumärket Grönstedts år 2021 och började distribuera samma år. Sedan dess har Grönstedts lanserat en starkvinsglögg, som vann högsta betyg Aftonbladets test 2022 och Grönstedts punsch återlanserades under mars 2023.

 

Produktbilder på 2023 års Le National, fria att användas:

https://we.tl/t-6hYLe70Hbz

För mer information och produktprover, vänligen kontakta:

Angelica Larsson, presskontakt Grönstedts

angelica.larsson@fuzepr.se

0705803931

Publicerad2023-05-24

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.