Wernesgrüner

Wernesgrüner - genre

Wernesgrüner är uppkallat efter den östtyska orten med samma namn och har en historia ända tillbaka till år 1436. Det var den under flera sekler berömda glasmästarfamiljen Schürer som startade bryggarverksamheten. Ölbryggningen i Wernesgrün har sedan dess bestått av 2-6 bryggerier i olika ägor under epokerna. En storhetstid var kring förra sekelskiftet då Wernesgrüner exporterades till många länder.

Efter andra världskriget slogs bryggerierna samman av staten DDR och blev 1974 VEB Exportbierbrauerei Wernesgrün, en lokal stolthet i Sachsen, i södra DDR. Wernesgrüner var bland annat ölet man drack 1989, under möten och på lokal, när fredsrörelsen i Leipzig och Dresden initierade DDR:s sammanbrott och Tysklands återförening.

Efter återprivatisering 1994 och uppgående i Bitburger Braugruppe 2002 har ett av Tysklands godaste stora pilsner och ett av de mest anrika ölen vuxit till att bli det 4:e största i östra Tyskland. Det är ett stycke viktig tysk ölhistoria som sedan 1 december 2016 äntligen introduceras i Sverige och i Systembolagets fasta sortiment.

Se våra produkter från Wernesgrüner

Wernesgrüner - logotypGalateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss