Saxenburg

Saxenburg-genre

Godset Saxenburgs 80 hektar stora vingårdar ligger i vindistriktet Stellenbosch, med vacker utsikt över Kapstaden och Table Bay. Vinmakaren Nico van der Merwe – redan första året hos Saxenburg utsedd till ”South African Winemaker 1991” – lägger extra stor vikt vid friska och mogna druvor. Vinodlingarna är därför i perfekt skick. Före och under skörden blir omogna eller felaktiga druvor noggrant bortsorterade. Därför innehåller druvsaften en lägre halt av syra och behöver inte svavlas.

Detta leder i sin tur till att nyttig jäst och bakterier trivs extra bra, med en ren jäsningsprocedur. Efter pressning lämnas vinet i fred för att klarna på egen hand. Det blir endast vid behov grovfiltrerat före buteljeringen.

Varje år framställs viner från Saxenburg som utgör undantag av hög kvalitet på den sydafrikanska vinmarknaden. Om en skörd inte motsvarar de höga kraven för The Private Collection blir druvorna inte pressade, vilket till exempel hände år 2000 när sommaren blev för varm för Sauvignion Blanc-druvan.

Ett av de mest berömda vinerna är Saxenburg Shiraz, ett härligt vin från en liten odling som läggs på nya barriques. Det kom ut för första gången 1997. I anslutning till vingodset ligger för övrigt den kända, förstklassiga restaurangen Ralph’s at the Guinea Fowl med terrass och utsikt över Kapstaden.

Se våra produkter från Saxenburg

Saxenburg-logotyp

Galateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss