Radeberger

Radeberger - genre

I Radeberg utanför östtyska Dresden grundades år 1872 Aktienbrauerei Zum Bergkeller, sedan 1866 ett privatägt småskaligt bryggeri. 1885 registrerades verksamheten under namnet Radeberger Exportbeirbrauerei. Radeberger var då det första bryggeriet på tysk mark som uteslutande bryggde pilsner, och ännu idag bryggs ölet strikt enligt det ursprungliga receptet för att garantera dess originalsmak.

Det mjuka källvattnet från Galgenberg där bryggeriet restes 1872 används fortfarande och är en viktig beståndsdel för Radeberger Pilsners karaktär. För bryggningen av 100 liter öl behövs 1000 liter vatten, 19 kg malt, 250 g humle och 0,5 liter jäst. Efter kokningen i bryggverket hamnar ölet i jäsningskällare, där det jäser i 6–8°C i c:a 10 dagar.

Radeberger finns idag över hela Tyskland, som ett av de tio ledande premium-märkena i landet, men även i en rad länder internationellt, som representant för fin tysk ölkultur.

Anekdot: Den svenska kulturprofilen och tysklandsvännen Horace Engdahl omnämnde 2016 Radeberger Pilsner som det bästa tyska ölet alla kategorier, i svt:s programserie ”Liv och Horace i Europa”.

Se våra produkter från Radeberger

Radeberger logoGalateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss