Marques de Alcantara

De blå vinerna från Marques de Alcantara äntrade den svenska marknaden 2017 och gjorde genast succé. Sedan premiären vid 2016 års skörd har man framställt två ”vita” viner på Chardonnay respektive Verdejo, ett aperitifvin och en cava. Med historisk anknytning till Andalusien, en plats mer känd för sina turistorter och produktionen av starkvin, väcktes intresset för produktion av stilla viner.

Området är en av landets varmaste platser, där solens hetta under sommarmånaderna är en bidragande faktor till fruktdrivna viner. De långa, varma och torra somrarna tillsammans med milda vintrar rika på nederbörd tillåter druvorna till full mognad samtidigt som vinrankan kan samla kraft och växa. Skörden sker med hjälp av modern teknologi för att säkerställa druvornas kvalitet samt en effektiv och smidig transport till vineriet för att påbörja vinifieringen.

Marques de Alcantara Vino Azul Blue, 
kort beskrivning av processen

Endast 24 år gammal presenterade Rubén Soto i december 2015, efter mer än 18 månaders forskning och arbete, världens första blå vin endast färgat med pigment från druvskal.

Processen han utarbetat kommer att få patent i Spanien mars 2018 och till följd av det kommer hans vin Marques de Alcantara Vino Azul Blue Chardonnay att bli det enda blåa vinet i Spanien som får klassas som ”vin”, idag gäller detta endast för röda, vita och roséviner.

Kortfattat går processen ut på att druvskal från Cabernet Sauvignon torkas och mals till ett pulver, från vilka de olika ingående basfärgerna separeras. Det pulver där endast vissa av de ingående basfärgerna tas tillvara tillsätts sedan till ett friskt och fräscht Chardonnayvin. I två veckors tid under varsam bâtonnage (”rundpumpning”) blandas vinet och färgen blir vackert medelhavsblå. Efter bâtonnage stabiliseras och filtreras vinet före buteljering.

I Spanien sågs först vinet med relativt oblida ögon, men i takt med att en yngre generation vinkonsumenter fått upp ögonen för Rubéns vin har inställningen till vinet i branschen ändrats. Anledningen till detta är att ungdomar i Spanien (och övriga klassiska vinländer i Europa) dricker mindre och mindre vin, vilket är ett stort problem för hela näringen.

Marques de Alcantara gör även en Verdejo och en Frizzante med samma kvalitativa tänk och inom en snar framtid kommer även en Cava komplettera portföljen. Även dessa blå viner kommer att klassas som ”vin” i Spanien när patentet vunnit laga kraft.

Köp eller beställ Marques De AlCantara Chardonnay i din Systembolagsbutik

Se våra produkter från Marques de AlcantaraGalateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss