Clausthaler

Clausthaler - genre

Clausthaler är kanske det märke i världen som är mest synonymt med alkoholfritt öl. Man var först med att etablera öltypen på bred front och man lanserar uteslutande alkoholfria sorter.

Det var frankfurtbryggeriet Binding som på 1960-talet övertog ett flertal mindre ölvarumärken i mellersta Tyskland som hade svåra tider. Däribland det relativt lilla bryggeriet i Clausthal, Niedersachsen.

Efter en tid i slummer lanserades det gamla märket Clausthaler på nytt 1979, men då som alkoholfritt öl. Introduktionskampanjen var massiv och det visade sig att företaget hade tänkt rätt. Det fanns en stor efterfrågan av alkoholfritt, bara tyskarna skulle vänja sig vid det. Och det gjorde dom med besked. Under 1990-talet var försäljningsvolymen uppe i över 1,5 miljoner hektoliter (inklusive en mindre andel export).

Clausthaler bryggs enligt tyska renhetslagen och alkoholen avlägsnas efter bryggningen. Man har lyckats fullt ut med att skapa ett smakmässigt högvärdigt lageröl och substitut för alkoholhaltig pilsner. Bland många efterföljare står sig Clausthaler ännu idag mycket starkt och fortsätter att vinna flera prestigefulla priser som världens bästa i klassen alkoholfritt.

Senast under Stockholm Beer & Whisky Festival 2012 vann Clausthaler Classic bronsmedalj i klassen Bästa öl, all öl 0–2,8 %.

Sedan 2002 ingår Binding-Brauerei och varumärket Clausthaler i Radebergerkoncernen.

Se våra produkter från ClausthalerGalateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss