21 september, 2016

Stockholm Beer & Whisky Festival utser Årets Ölperson

Årets Ölperson instiftades av Galatea för att uppmärksamma personer som höjt kunskapen och intresset för öl i Sverige. Nu tar 25-årsjubilerade Stockholm Beer & Whisky Festival över utmärkelsen och tillkännager årets vinnare under mässans första dag 29 september.

Sedan 2012 har ölimportören Galatea delat ut priset till Årets Ölperson som utsetts av en opartisk jury. Inför utnämningen av vinnaren 2016 lämnas utmärkelsen över till Stockholm Beer & Whisky Festival. Årets Ölperson presenteras på Stockholm Beer & Whisky Festivals pressvisning kl 11.00 torsdagen den 29/9 på NackaStrandsMässan.

– Vi är glada att Stockholm Beer & Whisky Festival nu tar över Årets ölperson eftersom hela syftet med utmärkelsen är att lyfta fram personer i ölbranschen. Stockholm Beer & Whisky Festival är en av världens största sammankomster för ölälskare vilket ger vinnarna ännu mer av den uppmärksamhet som de förtjänar, säger Anders Ängfors, kommersiell direktör på Galatea.

Marianne Wallberg är vd och grundare för Stockholm Beer & Whisky Festival och den första vinnaren av Årets ölperson. Sedan dess har hon medverkat i juryn som utsett de efterkommande pristagarna.

– Det var ett bra initiativ av Galatea att skapa utmärkelsen eftersom vi behöver föra fram de som höjer kunskapen och intresset för öl i landet. Att Stockholm Beer & Whisky Festival nu tar över priset är naturligt. Vi har värnat om ölbranschen i 25 år och mässan är ett utmärkt tillfälle att tillkännage vinnaren.

De föregående pristagarna har belönats med ett stipendium vilket nu ändras till en resa för vinnaren. Mottagaren till Årets Ölperson kan vara allt från en bryggare, bloggare, krögare till journalist, utbildare eller arrangör. Kriteriet är att de antingen har främjat öl i Sverige under en längre tid eller genomfört en exceptionell prestation under året.

Den oberoende juryn till Årets Ölperson 2016 består som tidigare av Hans Nordlöv, mångårig ölexpert som arbetat på Pripps och Carlsberg, ölutbildaren och öldomaren Jan-Erik ”Janko” Svensson, näringslivshistorikern Edward Blom, Marianne Wallberg på Stockholm Beer & Whisky Festival, Jessica Heidrich som är Head Brewer S:t Eriks Bryggeri samt Mats Ryd, verksam inom PR med fokus på mat och dryck.

Ackreditering till pressvisningen görs på www.stockholmbeer.se under fliken Press.

Marianne Wallberg, vd och grundare för Stockholm Beer & Whisky Festival
E-post: marinne.wallberg@stockholmbeer.se
Tel: 070 584 94 94

Anders Ängsjö, Kommersiell direktör Galatea
E-post: anders@galatea.se
Tel: 08-60 047 00Galateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss