13 mars, 2014

S:t Eriks och Thornbridge hyllar allt bra hos en IPA

Rob & Jessica - 1

Rob Lovatt, Thornbridge Brewery, och Jessica Heidrich, S:t Eriks Bryggeri, trycker på rätt knappar. Foto: Stefan Johansson

Tillsammans är vi starka!

Söndagen (9 mars) var en sprudlande glad dag för Jessica Heidrich. Ett av hennes absoluta favoritbryggerier och samtidigt goda vänner Thornbridge Brewery var nämligen på besök för att brygga kollaborationsölet S:t Eriks & Thornbridge English IPA. Det är Thornbridges head brewer Rob Lovatts andra samarbete med S:t Eriks och det första i Sverige. Och, glädjen hos de helgjobbande stjärnbryggarna var utan tvekan ömsesidig även den här gången.

Denna pangnyhet i den svenska och brittiska ölvärlden har uppstått ur gammal vänskap mellan kollegorna Jessica och Rob, som har träffat varandra vid en rad internationella craft beer-happenings genom åren. Efter den finfina Thornbridge Hall & S:t Eriks Rasperry Imperial Stout från 2013 är det i år dags för en kraftfull IPA.

Rob Lovatt

Rob inspekterar Yorkshire Ale-jästen som får tummen upp. Foto: Stefan Johansson

Komplex fruktighet

S:t Eriks och Thornbridge är båda kända för sina tolkningar av modern amerikansk IPA-stil, men här har man i stället bestämt sig för att göra ”en modern tolkning av äldre engelsk IPA, jäst med äkta nordengelsk jäst och brittisk humle för en unik och komplex fruktighet – en hyllning till allt bra hos en IPA.”

Årets kollaboration är bronsfärgad med en alkoholstyrka på 7,4 %, bitterhumlad, efterhumlad och torrhumlad med bästa engelska humle till ett IBU på cirka 75. Jäststammen är av äkta West Yorkshire-typ med en fruktighet som fungerar särskilt bra ihop med humlesorterna.

Premiär endast 6 dagar efter tappning, så det är en pinfärsk IPA besökarna får smaka

English IPA kommer att säljas i både England och Sverige. Den 4 april tappas ölet på fat och Sverigepremiären blir vid En Öl- och Whiskymässa i Göteborg 10 april. I slutet av April tappas den också upp på flaskor för tillfällig lansering på Systembolaget 2 juni.

Håll i plommonstopet alla engelska beer lovers, det blir en spännade vår och försommar!

Galateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss