14 februari, 2017

The Scottish Highland Beast Cù Bòcan 2005 Vintage Limited Edition

De svenska whiskysamlarna kan se fram mot den tredje mars då Tomatin Distillery släpper 600 flaskor av Cù Bòcan 2005 Vintage Limited Edition (595 kr, artnr: 20231-01). Det är fortsättningen på något som oväntat blev till en tradition när de julen 2005 destillerade en rökigt whisky.

Tomatin är ju som bekant mest kända för sina fruktiga, balanserade, men framförallt orökta whiskies. ”När vi började destillera rökig whisky 2005 var det för att den skulle ingå I blended whisky. Men, när den fått några år på nacken insåg vi att vi hade en högkvalitativ single malt. Och så föddes Cù Bòcan. I årets batch gifter sig våra ljusa, fruktiga smaker med den från torvrökt korn. Jag tycker den är sensationell. Den här whiskyn ska vi fortsätta att utveckla både experimentellt med nya uttryck och som varumärke.” Säger försäljningschefen Stephen Bremner. Den sista veckan på året, varje år, destilleras numer alltid torvrökt maltwhisky hos Tomatin.

En komplex whisky med lång eftersmak
Årets Cù Bòcan håller höga 50% alkohol och den har fått mogna på sherry- och bourbonfat I elva år innan buteljeringen. Cù Bòcan-serien har blivit synonym med en klart rökigare ton än vad som är vanligt i whisky från Tomatin och det är tydligt även i specialutgåvan.

Cù Bòcan 2005 Vintage Limited Edition har aromer av smörkola, kanderade äpplen och honung som binds samman av en fin ton av vanilj. Doften av röken från brinnande ljung är tydlig redan från början och håller sig kvar genom hela upplevelsen. Aromen av ljusa frukter och rök balanseras mot slutet upp av toner av chili, choklad och söt citron.

Sockervadd, björksav och en fin ton av torvrök ger först whiskyn en rund, jordig smak som sedan exploderar i mörk choklad, vinterkryddor och inkokta frukter. En bild av engelsk julpudding dyker lätt upp i huvudet när man läppjar på den här årgångswhiskyn. Eftersmaken är fortsatt rund och fyllig med söta frukter och tonen av rök finns med hela vägen till slutet.

The Highland Hellhound
Cù Bòcan eller the Highland Hellhound har hemsökt byn Tomatin i århundraden. Iakttagelser är sällsynta, men den som råkar ut för den här besten glömmer det inte. En av Tomatins egna medarbetare stod en sen kväll plötsligt öga mot öga med ett imponerande stort svart djur med tjock päls, blottade tänder och med ånga rykande ur de utspärrade näsborrarna. Besten var så nära att han skulle kunna ta på den och tvärtom vad man skulle vänta kunde han inte låta bli att sträcka ut handen för att känna om det som hände var på riktigt. Men mitt för hans ögon löser besten upp sig i ett moln av rök som rullar bort över heden och Tomatins medarbetare berättar att det kändes som om han stod kvar i ett vakuum.

Cù Bòcan 2005 kommer att säljas genom Systembolagets tillfälliga sortiment för 595 kronor med artikelnummer 20231-01

För mer information kontakta:
Jens Henricson, Senior Brand Manager på Galatea
Tel: 0725 606 150
E-post: jens@galatea.se

Om Tomatin Distillery:
Tomatin Distillery är ett av skottlands största destillerier med två serier single malt; Tomatin och Cù Bòcan. Inom branschen är de mycket uppskattade leverantörer till de största tillverkarna av högkvalitativ blended whisky. Vid Whisky Magazines gala Icons of Whisky Awards fick Tomatin pris som ”Brand innovator of the Year 2017”. Det är andra året i rad som Tomatin tar hem ett av de finaste priserna efter att förra året fått pris som ”Distiller of the Year 2016.

Om Galatea:
Galatea är idag Skandinaviens ledande importör av öl och har ett brett sortiment där både starka varumärken och specialprodukter har en självklar plats. Galatea har också ett gediget utbud av sprit samt vin att erbjuda restaurangmarknaden. Galatea söker ständigt efter nya spännande produkter för den svenska marknaden.

Pressfoto:

Tomatin Cù Bòcan 2005 - pressfotoGalateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss