30 januari, 2019

Nöjesguidens Ölmässa 2019 – Grumligt, humligt, fruktigt och ljus ”imperial stout”

För femte året i rad arrangerade Nöjesguiden sin intima ölmässa på Kägelbanan på Södermalm. Som tidigare år låg fokus på hantverksbryggerier och självklart var Galatea och CraftBeer.se där. Under nio timmar på lördagen i helgen kunde runt 900 besökare prova hantverksöl från 22 bryggerier i Södra Teaterns klassiska lokaler under Mosebacketerrassen. I sedvanlig ordning bjöds det även på livemusik i form av Aron Blom, Archie & Pelago och Lennixx.

Precis som förra året var Galatea representerade av Sigtuna Brygghus, Lagunitas och Captain Lawrence, men nytt för i år var att även det klassiskt tjeckiska hantverksbryggeriet Bernard hade klämt in sig på ett hörn. Galateas nya import Alewife från New York fick även en chans att visa upp sig.

Sigtuna introducerade sitt nya stora öl No Big Thing NEIPA.

Sigtuna Brygghus visade att dom vet vad som gäller just nu och hade med sig hela tre IPAs i modern stil på fat. Sommarens succéer Raj Raj och Hazy Daze samt nyheten No Big Thing som även landar på Systembolaget den 2:a februari. Ljusgult, grumligt och humligt fruktigt som sig bör.

En ny Fika Fusion Ale från Lagunitas presenterades, en ljus kryddig ale som liknade en imperial stout i smaken!

Lagunitas behöver ju knappast bevisa att dom vet att göra humliga öl. Det räckte att bjuda på de välkända favoriterna Daytime IPA, Maximus IPA och Brown Shugga’. Däremot bevisade dom att dom definitivt kan ta ut svängarna rent experimentellt utan att köra i diket! Specialölet Fika Fusion Ale är något så udda som ett ljust öl som försöker härma smakerna hos en imperial stout. Om ölet lyckas låter vi vara osagt, men med spännande inslag av kardemumma, laktos, kanel och kaffe varvat med fräscht humlig citrus är ölet en klar vinnare och förvånansvärt drickbart och balanserat.

Captain Lawrence’s monter blev definitivt en av mässans hot spots.

Captain Lawrence från New York börjar redan kännas som ett givet inslag i den svenska ölfloran. I år spände dom verkligen musklerna med hela sju öl som sträckte sig mellan allt från sin systembolagetfavorit Effortless Grapefruit IPA till “milkshake IPAn” Smoothie Dreams (bryggd med laktos, hallon och vanilj) samt sina formidabla suröl Hylo och Fruttetes. 
Orbital Tilt IPA fanns med på fat och är bryggeriets “go to IPA” som bryggs kontinuerligt fast med nya humlesorter vid varje släpp. Avslappnad och drickbar!
De två sista ölen var något för den inbitna “tickern”; Tears Of Green NEIPA är en sån där öl som försvinner från bryggeriet ögonblicket det tappas på burk, men några burkar hade dom lyckats få med sig. New England IPA i världsklass! Det andra var en berliner weisse bryggt med björnbär från deras pilotbryggeri. Oerhört exklusivt då det var enda fatet som lämnat bryggeriet någonsin.

Berliner Weisse bryggt med björnbär från Captain Lawrence’s pilotbryggeri – superexklusivt!

Det var dock inte det enda Captain Lawrence erbjöd i sin monter. Alewife från New York är ett av Galateas allra senaste märken och deras Meadow Maker IPA var superfräsch och krispig och fick en att drömma sig bort till sommaren. Håll utkik efter mer därifrån!

Som sagt så hade även tjeckiska Bernard klämt in sig på ett hörn i år. I en liten “pop up bar” uppe vid toaletterna påminde dom med sina ofiltrerade pilsners att den klassiska lagern står sig mycket starkt mot dagens craft beer-öl, så länge den är så här välgjord och ren.

Vi tackar för en oerhört fin ölfestival och syns nästa år igen!

Text: Fredrik Broberg • Bild: Marie Elvshammar

Galateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss