25 november, 2019

Årets bästa julöl – GP recenserar

Julen närmar sig sakta, men julölen har faktiskt funnits på Systembolaget sedan 1:a november. Flera av våra julöl har fått toppbetyg och fina recensioner i Göteborgspostens utvärdering.

Nedan följer recension av Robert Lagerström, är journalist sedan snart 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

1, Midvinterblot – Sigtuna Brygghus
27:90 kr, 8%, 33cl, 32180

Chokladmalt, mörk karamellmalt och muscovadosocker.
Det är några av ingredienserna som ger karaktär åt denna återkommande vintervärmare. Den är tillverkad av Sigtuna brygghus, som kom i gång 2005 i Arlandastad och numera ägs av dryckesimportören Galatea. Ölet är en stabil imperial porter med toner av choklad och torkad frukt samt inslag av lakrits, russin, karamell och pumpernickel.

Köp Midvinterblot här

 

2, Christmas Ale – Shephered Neame
29:90 kr, 50 cl, 7 %, 11357

Det äldsta bryggeriet i Storbritannien, det påstår Shepherd Neame att man är. Så grundades det också redan 1698 och ägs sedan drygt 150 år av familjen Neame. Denna mjuka och maltiga strong ale är laddad med fruktiga toner och ger smaker av aprikosmarmelad, nötter, mörk sirap, rostat bröd och karamelliserade apelsinskal. Ölet är väldigt lättdrucket för sina sju procent.

Köp Shephered Neame, Christmas Ale här

 

3, Liefmans Glühkriek  – Duvel Moortgat
59:90 kr, 75 cl, 6 %, 11376

Dags att slå på spisen! Ja, denna fruktiga brygd kan nämligen drickas varm, som glögg, eller iskall. Det är en smaksak. Glühkriek har en kraftfull körsbärssmak och lätta godistoner samt inslag av marsipan samt kanel, kardemumma och kryddnejlika. Det är aningen syrligt men drar mest åt sött. För mig och många andra fungerar denna trotjänare som en alternativ glögg, likt ett glühwein.

Köp Liefmans Gluhkriek här

 

 

Se hela artikeln från GP härGalateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss