8 mars, 2019

Stadens Glutenfria IPA – Ny öl från S:t Eriks Bryggeri

S:t Eriks första glutenfria öl

Stadens Glutenfria IPA är det första glutenfria ölet från S:t Eriks Bryggeri. Det är en fyllig och välhumlad modern India Pale Ale som borde övertyga alla skeptiker, för även om gluten i sig ger både textur och viss smak kan en skicklig bryggare få fram de egenskaperna i ölet på andra sätt. Tack vare humlen Mosaic i whirlpool och sedan torrhumling med Mosaic och Equinox bjuder Stadens Glutenfria IPA på en välbalanserad resa från den första doften av citrus och tropisk frukt till den runda och lena smaken av mogen ananas och mango samt en lätt brödig sötma tillsammans med fräscha citrustoner och en behaglig, långvarig beska.

 

EU-regler gällande glutenfritt

Enligt EU:s regler räknas ett öl som glutenfritt om mängden gluten understiger 20 mg per liter. När man brygger ett glutenfritt öl så glutenreduceras malten enligt någon av de metoder som finns, och man kan även välja att tillsätta naturligt glutenfria sädesslag som ris, majs och havre beroende på vilka egenskaper man vill få fram. Efter bryggningen måste ölet analyseras för att säkerställa att gluteninnehållet inte överskrider det tillåtna gränsvärdet.

 

Stort utbud av glutenfritt öl

Det har visat sig att “vanligt” öl, exempelvis ljus lager som först och främst bryggs med kornmalt, också kan hamna under maxvärdet eftersom mältade spannmål innehåller gluten i varierande omfattning. Som glutenintolerant är det dock onödigt att chansa eller helt undvika öl, och som tur är finns i dagsläget ett relativt stort utbud av glutenfritt öl på marknaden oavsett om man är sugen på en pilsner, stout eller varför inte en IPA.

 

—————————————-

 

För de som föredrar mindre humle i sitt glutenfria öl så finns bland annat Bavaria Gluten Free Premium Pilsener från Nederländerna samt Bernard Gluten Free Lager från Tjeckien. Båda är perfekt uppfriskande, lättdruckna och fruktiga törstsläckare med väl avvägd maltighet och en mild humlebeska i eftersmaken.

 

 

 

Galateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss