Boston Baked Beans – med Samuel Adams Boston Lager

Traditionell rätt i Boston, där man serverar det lokala ölet Samuel Adams därtill.

Tillagning

Skölj bönorna. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. När vattnet kokar, tillsätt bönorna, och stäng av värmen. Låt bönorna dra i 1 tim. (Eller så kan man blötlägga bönorna över natten).
Sila av vattnet i ett durkslag, fyll kastrullen på nytt med vatten så att det täcker bönorna, och koka upp. Sänk värmen, och låt sjuda i 1-2 tim, eller tills bönorna är mjuka. Om du blötlagt bönorna över natten, tar det ca 1 tim.
Medan bönorna sjuder, hacka löken och vitlöken i små bitar. Lägg dem i en stor ugnsfast form. Tillsätt alla de övriga ingredienserna förutom bacon. Blanda. (Om du använder skinka istället för bacon, tillsätt den nu.) Blandningen ska vara tjock. Smaka av. Tillsätt mer salt om det behövs. Tänk på att det kommer att smaka mycket mer efter gräddning. Blandningen ska vara lite mindre salt än du vill ha den, eftersom baconet kommer att avge salt. Till slut, skär bacon i bitar och tillsätt det.
Sätt ugnen på 150 °. Så fort som bönorna är mjuka, ta av dem från spisen. Häll av en kopp av det kokande vattnet och tillsätt det till blandningen i formen för att spä ut den. Häll det resterande vattnet i en skål och ställ det åt sidan. Tillsätt bönorna till blandningen i formen, och blanda försiktigt. Krossa inte bönorna. Tillsätt mer av det sparade vattnet om det behövs. Blandningen ska se ut som en soppa. Täck formen med folie och sätt in den i ugnen.
Kolla bönorna varje halvtimme för att se till att de inte blir för torra. Om de blir för torra, tillsätt mer av det sparade vattnet och rör om. Bönorna kommer långsamt bli bruna.
Efter ca 3 tim, ta av folien från formen. Kolla så att den inte är för torr. Den ska fortfarande se ut som en soppa. Fortsätt gräddningen utan folie. Kolla vätskenivån var 15-20:e minut. Fortsätt att tillsätta mer vatten om det behövs.
Efter att ha gräddats i ytterligare 1 tim (ca 4 tim totalt) kommer bönorna vara mahognybruna. Sirapen och sockret kommer börja karamelliseras. Det är nu som alkemin i det här receptet inträffar – enkla vita bönor förvandlas till en fyllig, delikat rätt full av smaker. Ta ut bönorna ur ugnen för att svalna.


Galateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss