Ölkunskap – Stilarna dubbel och tripel från Westmalle

Ursprunget till stilarna dubbel och tripel finns i Westmalle i Belgien

Få ölmärken innehar en så lockande mystik som de öl som bryggs av trappistmunkarna världen över – framförallt i Belgien. Och få trappistbryggerier är så välkänt och älskat som det som sköts av Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart (Abbey of Our Lady of the Sacred Heart), Westmalle Trappistbryggeri. 1 september 2018 är Westmalle aktuellt med sin andra fasta lansering i Sverige.

För det är just vad det är. Ett sigill, ett varumärke, eller rättare sagt ett äkthetsintyg och inte en stil i sig. För att få stämpeln “äkta trappistöl” krävs det nämligen att produktionen sköts eller övervakas av trappistmunkar inom ett trappistklosters gränser samt att ölproduktionen inte kommer i vägen för det traditionella munklivet. Sist men inte minst så ska bryggeriet inte vara vinstdrivande utan allt överskott skall skänkas till välgörenhet.

Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart i Westmalle.

Idag finns det 13 trappistcertifierade bryggerier världen över och sex av dessa är belagda i Belgien.
Det näst äldsta och näst största av alla trappistbryggerierna är Westmalle. Klostret grundades redan 1794 i nordöstra Antwerpen av franska munkar på flykt från den franska revolutionen, men ölproduktionen startades först 1836.

Till en början bryggdes endast ett lättare mörkt öl för eget bruk samt att bjuda gäster på, men 1856 såg en starkare version dagens ljus som skulle komma att bli förlagan till deras välkända Westmalle Dubbel, vilken idag anses vara en måttstock för stilen och världens första dubbel. För första gången på 15 år är ölet nu åter tillgängligt för en bredare publik i Sverige som ordinarie produkt hos Systembolaget.

Läs mer om Westmalle Dubbel

Westmalle Trappistbryggeri har en 182-årig bryggarhistoria.

Samtidigt som dubbeln skapades började munkarna sälja sina öl lokalt och 1865 expanderade man bryggeriet. Början av 1900-talet såg ljust ut för Westmalle då efterfrågan på ölet stadigt ökade och man började sälja ölet på flaska för första gången.

Första världskriget blev dock ett hårt bakslag med produktionsstopp, men 1920 var dock bryggningen åter igång. Det skulle åter bli problem då deras älskade Dubbel inte längre höll samma kvalité som förut. Yttre hjälp skulle däremot visa sig göra ett steg bak till två steg fram. Den framstående konsulten och destilleraren Hendrik Verlinden från bryggeriet Drie Linden konsulterades och problemen med Westmalle Dubbel reddes ut.

Bryggning i Westmalle Trappistbryggeri. Under 1950-talet finslipades recepten på både Tripel och Dubbel senaste gången, genom att bland annat tillsätta mer humle.

I det nya bryggreceptet dubblades råvarumängden till den redan komplexa brygden. Westmalle Dubbel genomgår en omsorgsfull process med långa jäsnings- och mognadstider, både på tank och flaska eller fat. Ljus pilsnermalt, mörkt socker, hela humlekottar och en egen husjäst ger tillsammans en len, komplex smak med en fin och torr efterbeska för perfekt balans.

1933 startades byggandet av ett helt nytt brygghus. Ett år senare stod det nya bryggeriet klart och samtidigt lanserades ett helt nytt, ljust och kraftigt öl. Nästan hundra år efter att man började brygga öl skulle klostret i Westmalle därmed komma att upprepa succén med sin dubbel i och med framställandet av världens första tripel i form av Westmalle Tripel – “The Mother of All Tripels”. Även denna legend finns sedan 2016 i svenska Systembolagsbutiker.

Läs mer om Westmalle Tripel

1956 finslipade dåvarande huvudbryggaren Broder Thomas recepten på både Tripel och Dubbel genom att bland annat tillsätta mer humle och båda ölen har mer eller mindre varit oförändrade sedan dess och tagit nya generationer av ölfantaster med storm. Även i våra tider där ölhantverket och ölfloran fått sig ett extremt uppsving står sig fortfarande Westmalle Trappistenbieren mycket starka.

De två urspungen till ölstilarna tripel och dubbel.

I munkarnas välgörenhetsfilosofi ingår till sist också tanken att trots den påkostade och lyxiga tillverkningen så ska Westmalles trappistöl aldrig få vara för dyra. Viktigt är att både fattig och rik ska få tillgång till dem. Därför är trappistöl generellt också billigare än andra i sina varukategorier. 24:90 kr för en flaska Westmalle Dubbel kan vara både 10 och 20 kronor billigare än andra jämförbara, lyxiga hantverksöl. Samtidigt är ju Westmalles öl enligt de flesta ölpuritaner inte jämförbara med några andra.

Foto: Westmalle TrappistbryggeriGalateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss