Ölkunskap – Oktoberfest nu och då

Bröllopsfest 1810 för Ludvig I av Bayern med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Foto: Wikimedia

Efter en lång, varm sommar brukar onekligen lagerölet ha haft en stark uppåtkurva bland ölkonsumenterna. Hur passande är det inte då att fira av allt med en klassisk Oktoberfest! Fast varför firas Oktoberfest egentligen? Och hur ska ett typiskt oktoberfestöl se ut och smaka? För att förstå traditionen fullt ut måste vi gå så långt tillbaka som 1810 då den första förlagan till Oktoberfest hölls i München.

Den 12 oktober 1810 gifte sig nämligen Ludvig I av Bayern med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen och detta skulle fem dagar senare komma att firas med en stor offentlig hästkapplöpning på ett grönområde sydväst om stadskärnan, som sedermera skulle komma att kallas Theresienwiese – “Theresas Äng”.

Hästkapplöpningen blev en återkommande tradition och till slut tog staden över arrangemanget och bestämde sig för att göra det till en årligt återkommande händelse. Redan andra året levererade Hofbräuhaus München öl till festen, en tidig version av Hofbräu Oktoberfestbier.

Läs mer om Hofbräu Oktoberfestbier

Med tiden blev festligheterna utökade med inslag som dansbanor, klätterställningar och kägelbanor. Men trots att det idag är en fest med öl som central roll så var det inte förrän 1880 ölutskänkning blev tillåten att serveras på sättet som sker idag. Med tiden har det blivit till den stora ölfest det är idag där öl serveras i enlitersmuggar som kallas Maß i stora tält som kan rymma upp till tiotusen personer.

Ölet som dracks under Oktoberfest, och långt innan det, var till en början ett kraftigare mörkbrunt lageröl. Då kylning på konstgjord väg inte uppfanns förrän en bra bit in på 1800-talet så fick man helt enkelt avstå från all ölbryggning de varmare månaderna för att undvika vildjäsning. Man bryggde då ett något starkare öl än brukligt i mars som sedan skulle räcka och klara sig genom sommarmånaderna. Detta kom att kallas “märzenbier”. När sedan ölbryggningen kunde komma igång igen mot slutet av september så brukade man tömma sommarlagret under festliga omständigheter. Detta är grunden till Oktoberfest så som den ser ut idag.

Märzenbier-fat från 1800-talet. Foto: Stieglbräu

Det grumliga mörka lagerölet blev dock med tiden utbytt i och med att den österrikiske bryggaren Anton Dreher och Gabriel Sedlmayr Den Yngre från münchenbryggeriet Spaten hade lärt sig av engelsmännen att producera en ljusare malt på 1840-talet. Dreher skapade med denna ljusare malt ett djupt bärnstensfärgat öl som kom att kallas wienerlager och Sedlmayr var inte sen att skapa en egen version utifrån Drehers recept. Denna nya bärnstensfärgade lager skulle länge komma att bli synonym med begreppet märzenbier och Oktoberfest.

Oktoberfest-Anstich. De första faten öppnas och därmed festen. Foto: Hofbräu München.

Oktoberfestölet har dock genomgått fler förändringar sedan dess och det som idag vanligtvis dricks i öltälten kallas oftast för festbier och har antagit den ljusa gyllenaktiga färg som så ofta förknippas med lageröl idag. Till skillnad mot märzens mjukt rostade maltighet så har festbier en mycket ljusare, brödig maltprofil. Weihenstephaner Festbier är ett skolexempel på det senare.

Båda exemplen ska dock ha en förhållandevis låg humleprofil som mest ska stötta maltigheten och skapa angenäm drickbarhet. Båda ölen ska dock ligga på en alkoholprocent mellan 5,8-6,3%.

Läs mer om Weihenstephaner Festbier

Dessa ölstilar är självklart inte enkom framtagna för Oktoberfest utan dricks på olika sorters festligheter och går även på export. Det är dock enbart de större producenterna inom Münchens gränser som levererar sitt öl till festivalen som får kalla sitt öl för just “Oktoberfestbier”.

Samuel Adams Octoberfest. Ett exempel på utländsk klassiker. Foto: Boston Beer Company

Men då denna reglering endast gäller i Tyskland så bryggs idag även Oktoberfestöl av många bryggerier i andra länder. På 1980-talet var Boston Beer Company med och startade hela craft beer-revolutionen bland annat med hjälp av sin Samuel Adams Octoberfest. Den är idag redan en klassiker i genren liksom ett flertal andra internationella och svenska versioner för alla som känner för att fira av sommaren med ett riktigt gott lageröl.

Läs mer om Samuel Adams OctoberfestGalateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss