Ölkunskap – Julölets seder i Sverige och de stora ölländerna

Vintertid har vi en jätteflora av julöl att välja på i våra Systembolagsbutiker och på krogen. Sverige torde vara världsmästare i utbud av julöl, det har sedan millennieskiftet växt till årets stora ölhöjdpunkt för både folk och experter. Vi har gjort en liten sammanställning av vad som utmärker sig för dessa öl i Sverige och i de stora ölländerna, som en vägledning för den som vill veta mer.

I Sverige sträcker sig julölstraditionen så långt bak som till vikingatidens midvinterblot och idag dricker svenskarna runt sex miljoner liter julöl årligen. Svenskarna väljer gärna ett mörkare lageröl av tyskt snitt till julmaten, men på senare tid har ögonen även öppnats för andra länders starkare, mörka och kryddiga ales. På importsidan ser vi mörka, starka kryddiga belgare medan vi även älskar humliga och maltiga varianter från USA samt värmande starka och maltiga vintervärmare från Storbritannien samt svarta öl som porters och imperial stouts. Att blanda mumma på porter, vin och sockerdricka är också en kär gammal tradition.

Läs mer om våra svenska julöl:

S:t Eriks Winter Session IPA • Sigtuna Winter IPA Organic • Sigtuna Midvinterblot

Engelsmännen har lång erfarenhet av att värma sig under vintermånaderna medelst starka maltiga ales så som Old Ales, Barley Wines, Winter Warmers och Christmas Ales. Starka, värmande och knäckigt maltiga med fruktiga och kryddiga inslag innehåller dom dock inte nödvändigtvis kryddor utan förlitar sig på karaktäristiken från jästen och humlen. Wassail är en varm och kryddig fruktbål som gärna dricks vid högtider. Denna urgamla högtidsdryck har genomgått många receptversioner, bland annat som ett starkt, mörkt och kryddat ale.

Läs mer om våra engelska julöl:

Shepherd Neame Christmas Ale • St Peter’s Winter Ale

Även om det hade lanserats öl tidigare med epitetet “Christmas Beer” så är det utom tvivel att Anchor Brewing satte den moderna standarden med sin mörka kryddiga “Our Special Ale” 1975. Sedan dess har den amerikanska craft beer revolutionen hjärtligt anammat idén om ett starkt, kryddigt och värmande ale för vinterhalvåret. Och oavsett om det är en belgisk alkoholstark stil, imperial stout med kanel och ingefära eller rätt och slätt en maltig IPA så kan man nästan alltid vara säker på att det är fullastat med amerikansk humle.

Läs mer om våra amerikanska julöl:

Samuel Adams Winter Lager • Lagunitas Holiday Ale •  Lagunitas Brown Shugga’ Ale

Att krydda sina julöl med kanel, muskot och liknande blir för tyskarna ett smärre problem i och med “reinhetsgebot”. Denna gamla lag fastslår nämligen att inget annat förutom malt, humle, jäst och vatten får användas för att brygga öl. Utöver det är överjästa ölstilar sällsynt i Tyskland. Så letar man efter passande öl för vintermånaderna blir det oftast kraftiga dubbelbockar och maltiga dunkels man hittar. Men även ljusare lagers som festbier och märzen likt de som dricks på Oktoberfest är populära att lansera med jultema.

Läs mer om våra tyska julöl:

Schlenkerla Urbock •  Schlenkerla Eiche

Där tyskarna är begränsade i sitt urval av ingredienser så är grannlandet Belgien långt mer tillåtande och kryddar mer än gärna sina julöl med diverse kryddor. Och även om vad som gör ett julöl är öppet för tolkning så är det ofta stora, mörka, starka och komplexa ales som får stå till grund. Quadrupels, Dubbels, Belgian Strong Ales, Saisons och Imperial Stouts är populära stilar. Ett annat populärt julöl är bryggeriet Liefmans twist på tyskarnas glühwein med sitt uppvärmningsbara kryddiga körsbärsöl Glühkriek.

Läs mer om våra belgiska julöl:

Achouffe N’Ice Chouffe • Gouden Carolus Christmas •  Liefmans Glühkriek

Att det mest vanliga julölet (Vánoční piva på tjeckiska, eller sváteční piva/holiday beers som dom också ibland kallas) i Tjeckien är av lagerstil borde inte förvåna någon. Landet som födde den ljusa klara pilsnern har uppenbarligen ett starkt och speciellt förhållande till denna stil. Sedan om det bara är en ometikettering av ett redan befintligt öl eller en specialbryggd något starkare och kanske något mörkare lager är en småsak. Men senare år med en växande craft beer trend har börjat ge plats för mer våghalsiga vintervärmare med mer alkohol och kraftigare smaker samt överjästa stilar.

Läs mer om vårt tjeckiska julöl:

Bernard Bohemian Winter AleGalateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss