Ölkunskap – Het Anker och kejsarens mörka guld

Belgiska Brouwerij Het Anker, eller Ankaret som det blir på svenska, är ett bryggeri belagt i Mechelen söder om Antwerpen, och som kan stoltsera med en imponerande historia så långt tillbaka som till 1369. Anorna och historien återspeglar alltsedan dess Belgiens finaste ölkultur. Hösten 2018 är Het Anker aktuellt i Sverige med hela fyra lanseringar av limiterade specialutgåvor.

Bryggeriet fick sitt nuvarande namn 1872 då det köptes av en viss Louise Van Breedam och dennes syster. Idag sköts Het Anker av Charles Leclef, femte generationen Van Breedam, som tog över 1990 och totalmoderniserade det.

Brouwerij Het Anker producerar en rad klassiska ölstilar med allt från ljusa pilsner till mörka, starka donker bieren (belgiska mörka strong ales). Men den ölserie som många känner till dom mest för må vara Gouden Carolus. Den började bryggas strax efter andra världskriget, då bryggeriet lanserade ett “Kejsaröl” kallat Groote Keizersbier.

Gouden Carolus har kommit i många former sedan dess, men 1999 lanserades den hett eftertraktade Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer Imperial Dark.

Het Ankers chefsbryggare och ägare Charles Leclef, t.h., fick 2017 priset Årets Mechelen- och Årets Ölperson av Staden Mechelen.

Hans Rubens, PR-ansvarig hos Het Anker, berättar om historien bakom det mycket omtyckta ölet även här i Sverige:

– I Mechelen skulle 500-årsjubileet av Kejsar Karl V (Karl den Store) firas, arrangerat av staden, och vi blev tillfrågade att brygga det officiella jubileumsölet. Det finns dokument som styrker att Karl V drack ett mörkt öl, bryggt på samma tomt där vi har vårt bryggeri. Vi tror att ölet har flera likheter med dagens version.

Cuvée Van de Keizer Imperial Dark, (tidigare kallad “Blauw”), är en fyllig, mörk och stark ale på 11%. Eller en “donker bier” som påminner om belgisk quadrupel.

Läs mer om Gouden Carolus Cuvée Van de Keizer Imperial Dark

Belgarnas känsla för kraftiga mörka öl har här tagits till sin spets, men även bryggaren och ägaren Charles Leclefs grundfilosofi om noggrannhet och balans når här oanade höjder. Med en större mängd råvaror och högre alkoholhalt krävdes ännu mer precision för att få balans och kvalitet. Resultatet blev ett imponerande välbalanserat öl med en kraftig maltstomme och drag av karamell och choklad, som åtföljs av fruktiga inslag med plommon- och russintoner samt en kryddig finish.

Sedan 1999 har denna Imperial Dark bryggts årligen i februari på Karl V:s födelsedag och bryggdes i år för 20:e gången. Batchen presenterades på Belgiens viktigaste ölevent, Zythos Beer Festival, och fick för andra året i rad publikens utmärkelse Festivalens bästa öl. Det är första gången något öl har lyckats med det.

Trots Het Ankers vilja att stå för det traditionella så väcktes 2013 en lust att testa gränserna när Het Ankers whiskydestilleri firade sitt tredje år. Man började experimentera med att infusera whisky i öl, något hittills nästan obeprövat jämfört med whiskyfatlagring.

2018 utkom den fjärde utgåvan i specialserien Gouden Carolus Indulgence,

2015 lanserades serien Gouden Carolus Indulgence, som var en whiskyinfuserad version av just Cuvée Van De Keizer Imperial Dark. Resultatet blev så lyckat att whiskyversionen fick leva vidare som en egen utgåva, Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused, medan Indulgence-serien fortsatt med nya versioner varje år. Hans Rubens berättar:

Läs mer om Gouden Carolus Indulgence #4 Hopscure

– Varje utgåva har en lång planering och en länge genomtänkt idé eller anledning. I år blir det till exempel en mörk jubileumsversion av Gouden Carolus Hopsinjoor. Den var vår första vinnare av publikens trofé vid Zythos Beer Festival. Det var 2008 och nu har det gått tio år sen dess. Namnet blev Indulgence Hopscure, där vi har tagit i lite extra med ingredienserna för mer uttalade smaker, som torrhumling med de klassiska humlesorterna Magnum och Hallertau.

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused är ett av få öl som infuseras med whisky (till skillnad från whiskyfatlagring). Här med Het Ankers egen single malt.

Läs mer om Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused

Få öl reagerar så positivt på lagring som belgiska öl tack vare traditionen att efterjäsa ölet på flaska samt att brygga öl till en högre alkoholhalt. I synnerhet de mörka och starkare sorterna från Het Ankers. Cuvée Van De Keizer Imperial Dark är till och med ämnad för lagring från början med ett bäst före datum på fem år. Många föredrar dock att lagra dessa mycket längre än så.

Med tiden mjuknar ölet och smakerna går ihop och bildar komplexa bouqueter. Många belgiska öl kan uppfattas som kryddiga och lite spretiga på grund av den speciella jästen i kombination med alkoholstyrka samt humling, och lagring kan hjälpa dessa smaker att sätta sig. Men det finns även en tradition att tillsätta kryddor till själva grundölet för att skapa komplexitet. Speciellt i säsongsöl som de som bryggs till vintersäsongen.

Ett bra exempel är Het Ankers Gouden Carolus Christmas/Noël. Het Ankers berömda julutgåva är ännu ett exempel på en oerhört välgjord “belgian strong ale”, med en mörk rubinröd färg som ser svart ut i glaset och en alkoholstyrka på 10,5%. Kraftig och maltig som stilen och årstiden kräver, men samtidigt kryddad med sex olika sorters kryddor och örter samt tre sorters humle är den en perfekt följeslagare till vinterns feta mustiga kötträtter eller en tallrik smakrika ostar.

Läs mer om Gouden Carolus Christmas

Het Ankers långa historia och respekt för det traditionella och hantverksmässiga har inte bara skapat en lång lista öl som klarar tidens tand. Bryggeriet i sig fortsätter att utvecklas och stå stadigt med siktet inställt på framtiden. I år kliver den sjätte generationen Leclef/Van Breedam in i företaget i form av Charles’ son William Leclef. Han ska leda whiskydestilleriet och är tänkt att efter tio års lärotid ta över bryggeriet.

Även om bryggeriet är förhållandevis litet med en årskapacitet på 40 000 hektoliter så finns det utrymme att expandera till 90 000 hektoliter. Så framtiden ser lika gyllene ut som bryggeriets hyllning till Kejsar Karl V, Gouden Carolus. Hans Rubens:

– Vi har möjlighet att växa, men har inte bråttom. För även om volymerna ger pengar så är det kvalitén som varit det viktigaste för vår överlevnad och utbyggnad. För oss handlar det inte bara om begreppet ”craft” utan om “craftmanship”. Det har vi alltid klarat oss bäst på i längden.

Foto: Brouwerij Het AnkerGalateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss