Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Champagne

Champagne. Nog klingar det vackert, inte bara i glasen utan även själva namnet. Smaka på ordet. Champagne. Det förpliktigar. Det är ett ultralyxigt vin, kanske det allra lyxigaste, med anor ända från 1600-talet.
Denna omtalade fransos bjuder på både charm, krämiga bubblor och en förmåga att hänföra och trollbinda sin publik. Winston Churchill och James Bond, bland många andra, höll Champagne som det optimala vinet. ”Torr, kall, och gratis”, så vill vi gärna ha vår champagne.… Champagne passar i alla sammanhang. Champagne är verkligen mer, så mycket mer, än bara en aperitif!

Historia

Champagnen som vi upplever den idag har utvecklats över lång tid. Från att ha varit ett misstag som uppstod då vinet i faten efterjäste på våren till att ha förvandlats till ett av världens mest ansedda viner. Ingen dålig klassresa! När de oönskade bubblorna förr i tiden ibland dök upp i glaset var de så extremt oönskade att man i Frankrike kallade dem för ”paddögon”. Föraktfullt, och mycket generat inför gästerna.

Så småningom blev bubblorna dock högst önskvärda och man började att förfina tillverkningsprocessen för att få kontroll på hur mycket bubblor vinet skulle ha, och att trycket i flaskan skulle bli ”lagom”. Glasflaskan är en relativt ung företeelse och de var nämligen mycket tunna och sköra på 1700-talet när man började buteljera Champagne. Det okontrollerade trycket i champagneflaskorna resulterade i frekventa och obehagliga explosioner med stora säkerhetsrisker som följd i vinkällarna. Trycket i flaskorna fick glassplitter att fara iväg med väldig kraft och hastighet. Järnmask och metallbrynja var obligatoriskt i denna miljö för att undvika allvarliga skador. På riktigt!

Många har genom tiderna hänvisat till Pierre ”Dom” Perignon, en munk som bodde i regionen, som Champagnens uppfinnare. Det stämmer inte riktigt men han var absolut mycket tongivande vad gäller vingårdsarbete, uppbindning av rankor, olika druvkloner och så vidare i området.

"Jag dricker stjärnor"

Pierre "Dom" Perignons uttryck om Champagne, ”jag dricker stjärnor”, har blivit bevingat och nog är det en slående vacker beskrivning av den synnerligen ädla drycken.

Stilar

De huvudsakliga druvorna i området är en grön, chardonnay, och två blå, pinot noir och pinot meuniere. De tre varianterna har olika karaktärsdrag och bidrar alla med något till en cuvée, en blandning. Just att blanda olika druvor och olika vingårdslägen är mycket vanligt i Champagne.

Sedan finns det även champagner som framställts bara på exempelvis chardonnay, så kallad Blanc de blancs. Dessa är eleganta, har hög syra och passar utomordentligt till ostron, skaldjur och lättare fiskrätter. Är vinet istället gjort på bara mörka druvor kallas stilen Blanc de noirs. Dessa är fylligare, ofta nötiga och fruktiga och kan med fördel matchas till fetare, stadigare rätter – tänk ugnsstekt fågel med svampsås och potatiskrokett eller varför inte spritsa lite anklevermousse på hembakat fröknäcke och toppa med päron- och ingefäramarmelad. Mmmm…..

Producenter

Det finns många små producenter i området. De småskaliga vinerna från dessa kallas odlarchampagne. Det existerar också en hel del stora kooperativ som producerar vin av mycket god kvalitet och får in druvmaterial från flera hundra olika odlare, som inte själv vill eller kan producera egen Champagne.

Kanske är ändå de mest kända producenterna de medelstora champagnehusen, de så kallade ”Les Grandes Marques”, som ofta producerat vin sedan 1700- eller 1800-talet. De har utomordentlig kunskap, bra vingårdslägen och fina traditioner. Dessa 24 hus levererar jämn och hög kvalitet och är av många ansedda som den absoluta champagne-eliten. Det finns inga rätt eller fel när man väljer sin Champagne, men det är oerhört fascinerande att Champagneregionen breder ut sig över hela 33 350 hektar, hyser drygt 5 000 olika producenter, levererar 320 miljoner flaskor per år och samtliga märken har sin helt egna stil och skiljer sig väsentligt från de andra.

Champagne och mat

Vin i alla former är från början ämnade som måltidsdryck. Vattnet förr i tiden var ofta otjänligt och det jästa vinet var, tro det eller ej, det mer hälsosamma alternativet. Speciellt i de gamla vinländerna har maten och vinet anpassat sig efter varandra, under hundratals, ibland tusentals, år. 


Så glöm inte att även Champagne är ljuvligt att matcha till mat. Gärna genom hela måltiden. Ta hänsyn till stilen på vinet, och dess ålder, när du matchar så kommer kombinationerna att sjunga! Ta hjälp av personalen på Systembolaget, av vinskribenter och av vinkunniga i din omgivning vettja. Halleluja!

Mer dryckeskunskap

Inspiration

Ekologisk vinodling – vägen framåt

Efterfrågan på ekologiska och miljövänliga produkter ökar. Inte minst när det kommer till vin.
Inspiration

Veganvin – vad är det egentligen?

Den vegetariska och inte minst veganska trenden blommar – bokstavligen. Vinbranschen är inte sen att hänga med i utvecklingen.

Galateas champagnetips

Pommery Blanc De Blancs
7531901, Pommery, Frankrike, Mousserande
{{jmfPrisPerEnhetString}} {{jmfPrisPerEnhetDeladString}}
Utgår
Avtal
B-vara
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
529,00 kr
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Pommery Brut Royal Rosé
7232201, Pommery, Frankrike, Mousserande
{{jmfPrisPerEnhetString}} {{jmfPrisPerEnhetDeladString}}
Utgår
Avtal
B-vara
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
541,00 kr
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.