Janssons frestelse – med S:t Eriks Julporter

Tillagning

Sätt ugnen på 200°C (175-225°C). Filéa ansjovis (om hela). Spara spadet.

Skala och skiva lök. Förstek eventuellt löken (inte nödvändigt), vilket ger en lät sötaktig smak.
Använd en ugnssäker form med hög kant (5-6 cm). Smörj formen med matfett. Skala potatisen och skär i pommes fritesstora stavar.
Fyll formen med drygt hälften av potatisen. Lägg på ett lager lök och ansjovisfiléer. Lägg över resten av potatisen. Häll på lite ansjovisspad och hälften av grädden. Häll ströbröd över (ej nödvändigt) för vacker yta.
Grädda mitt i ugn i 30 minuter. Häll på resten av grädden. Grädda i ytterligare 15-30 minuter till rätt konsistens och färg.

Galateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss