Galateas mat- och ölkombinationer

Till Galateas breda sortiment av öl finns en mängd passande matrecept att rekommendera. I vår avdelning Mat- och ölkombinationer samlar vi dels ett urval av utländska rätter utifrån ölens lokala ursprung med mottot ”ta matseden där ölet kommer ifrån”, och dels utifrån vår populära svenska husmanstradition.

Att prova på vad man traditionellt äter där ölet bryggs kan vara minst lika spännande som ölen i sig. Alla äter vi väl annars svensk husmanskost. Smakupplevelsen kan skilja en hel del beroende på vilket öl man väljer till. Vi guidar här till ett antal rätter och brygder som passar ihop och förhöjer smakerna. Låt dig inspireras.

 

Ansjovisströmming (strömmingslåda) – med S:t Eriks Pilsner

Tillagning Rensa ansjovis och strömming. 
Skär bort huvud, stjärt- och ryggfena.
Sätt ugnen på 220 grader.
 Smöra en ugnsfast form. Skala och finhacka lök. Hetta upp matfett i panna på medelvärme och...

Läs mer
 

Äppelsoppa med Brie – med Samuel Adams Imperial White

Traditionell rätt i Boston, där man serverar det lokala ölet Samuel Adams därtill. Tillagning Stek lök, äpplen och selleri i smör i 4-5 min. Tillsätt mjölet, låt koka i 3...

Läs mer
 

Aussie Style Hamburger – med Coopers Sparkling Ale

Traditionell rätt i Adelaide, Australien, där man serverar det lokala ölet Coopers därtill. Tillagning Dela hamburgerbrödet i två delar och bred smör på båda halvorna. Rosta båda halvorna på en...

Läs mer
 

Australiska köttfärspajer – med Coopers Pale Ale

Traditionell rätt i Adelaide, Australien, där man serverar det lokala ölet Coopers därtill. Tillagning Fyllning: Ta bort allt fett och skär högreven i 1 cm stora bitar. Stek bacon och...

Läs mer

Biff à la Lindström – med Arboga 7,3 Starkt Öl

Tillagning Blanda skorpmjöl och mjölk. Låt svälla väl. Blanda köttfärs, salt, kryddor, rödbetor, ättiksgurka, kapris och lök. Tillsätt det svällda skorpmjölet. Blanda allt väl. Bryn smör i en stekpanna. Forma...

Läs mer
 

Biff Rydberg – med Three Towns Premium Lager

Tillagning Skala och hacka löken och låt dem svettas på ganska låg värme. Skala potatisen och tärna dem. Stek den mjuk på medelvärme. Skär oxfilén i tärningar samtidigt som potatis...

Läs mer
 

Boston Baked Beans – med Samuel Adams Boston Lager

Traditionell rätt i Boston, där man serverar det lokala ölet Samuel Adams därtill. Tillagning Skölj bönorna. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. När vattnet kokar, tillsätt bönorna,...

Läs mer
 

Bräserad fläsklägg med polenta och pepparrotsgremolata – med Lagunitas Censored Rich Copper Ale

Traditionellt recept från Sonoma Valley, Kalifornien,  i restaurangen Girl and the Figs version. Därtill serveras det lokala ölet Lagunitas. Tillagning Fläsklägg: Sätt ugnen på 175 °. Smaksätt fläskläggen med generöst...

Läs mer
 

Chicken in Cream Sauce – med Liberty Ale

Traditionell rätt i San Francisco, serveras gärna med det lokala ölet Liberty Ale. Tillagning Blanda kyckling (bröstet uppåt), kycklingbuljong, vatten, gräddfil, tomater, röd paprika, jalapenos, gul lök, vitlök, oregano, lagerblad,...

Läs mer
 

Ciderpocherad lax – med Brother David’s Triple

Traditionell rätt från Anderson Valley, Kalifornien, där man serverar det lokala ölet från Anderson Valley Brewing därtill. Tillagning Värm cidern i en kastrull eller stekpanna, tills vätskan har avdunstat ca...

Läs mer

Dansk skinka med öl – med Harboe Pilsner

Traditionell rätt i Danmark, med dansk pilsner därtill. Tillagning Sätt ugnen på 220 °. Ta bort nästan allt fett från skinkan. Skär snitt i toppen. Lägg den i en ugnsfast...

Läs mer
 

Flamländska Köttrullader – med Duvel

Traditionell rätt i Antwerpen, där man serverar det lokala ölet Duvel därtill. Tillagning Salta och peppra köttet lätt. Täck med en baconskiva, strö över Cayennepeppar, därefter de inlagda gurkskivorna. Tillsätt...

Läs mer
 

Gryta à La Chouffe – med La Chouffe

Receptet härstammar från Houffalize i Vallonien (sydöstra Belgien). Till rätten serveras det lokala ölet La Chouffe, ett ljust belgoöl med frisk, fyllig och besk smak. Tillagning Bryn köttet, skuret i bitar,...

Läs mer
 

Janssons frestelse – med S:t Eriks Julporter

Tillagning Sätt ugnen på 200°C (175-225°C). Filéa ansjovis (om hela). Spara spadet. Skala och skiva lök. Förstek eventuellt löken (inte nödvändigt), vilket ger en lät sötaktig smak. Använd en ugnssäker form...

Läs mer
 

Kedgeree – med Marston’s Pedigree

Traditionell rätt i Storbritannien, där man gärna dricker en klassisk bitter ale från Marston’s därtill. Det finns två varianter av ursprungshistorien bakom denna rätt: Alt 1: Ursprungligen indisk rätt från...

Läs mer
 

Kyckling à la trappiste och potatiskroketter – med La Trappe

Traditionell rätt i Tilburg, Nederländerna, där man serverar det lokala ölet La Trappe därtill. Tillagning Hetta upp en kastrull, tillsätt olivolja, lök och vitlök. Tillsätt bacon. När allt har fått...

Läs mer

Mathias Dahlgrens mattips till Julporter

Ladda mer Mathias Dahlgrens julmatstips som PDF och dela dem med dina vänner… Mandelfudge med mörk choklad Metod Koka mjölk, socker, farin, glukos till 117 C. Vänd in choklad, mandlar...

Läs mer

Mathias Dahlgrens mattips till Svenska smaker x 4

Ladda merMathias Dahlgrens mattips till Svenska smaker x 4 som PDF och dela dem med dina vänner… Tunnbrödsklämma Gör så här Bred rikligt med smör på två skivor tunnbröd. Fördela...

Läs mer

Mathias Dahlgrens oktoberfesttips

Ladda mer Mathias Dahlgrens oktoberfesttips som PDF och dela dem med dina vänner… Vit Pizza! Metod Deg: Blanda vatten och jäst så att jästen löser sig. Tillsätt mjölet och blanda...

Läs mer

Mathias Dahlgrens påsktips

Ladda mer Mathias Dahlgrens påsktips som PDF och dela dem med dina vänner… Svensk lammstek med pumpa och ramslök Metod Krydda och bryn köttet runt om i het stekpanna med...

Läs mer

Schweinebraten (Pork Roast) – med Schlitz

Traditionell rätt i Wisconsin, USA, där man serverar det lokala ölet Schlitz därtill. Tillagning Blanda salt, mejram, basilika, peppar och vitlök, och gnid in köttet med blandningen. Lägg köttet i...

Läs mer
 

Smörrebröd med gubbröra – med Braunstein Organic Wheat

Traditionell både i Danmark och Sverige. Passar perfekt med det danska veteölet från Braunstein. Tillagning Gubbröra: Skala och skär potatisen i små tärningar. Tärna gurkan. Blanda potatis, gurka, dill, gräslök...

Läs mer
 

Wienerschnitzel – med Stiegl Goldbräu

Wienerschnitzel är en av Österrikes mest berömda rätter. Ett av de mest populära ölen därtill i hemlandet är Stiegl. Tillagning Blanda vetemjöl, salt och vitpeppar. Häll på en tallrik. Vispa...

Läs mer

Galateas Nyhetsbrev

Hör av dig till oss!

Kontakta oss