producerat av xponent

  Tomatin

  Tomatin Distillery grundades år 1897 och ligger i Aviemore precis väster om Speyside högt uppe bland Monadhliathbergen, vilket gör Tomatin till ett av Skottlands högst belägna destillerier. Ett utvecklingsprogram som påbörjades under 1950-talet och sträckte sig över en 20-årig period resulterade i att Tomatin blev dåtidens största producent av skotsk whisky.

  1986 blev Tomatin Distillery Company som första skotska destilleri helägt av ett japanskt företag, Takara Shuzo. Det innebar bland annat en förbättring av whiskydestilleriet som idag anses vara ett av de mest moderna. Under 1990-talet etablerade sig Tomatin som en betydande tillverkare av single malt-whisky.

  Tomatin är även mycket uppskattat inom blended whisky genom märkena The Antiquary och  The Talisman, skotsk whisky med mycket lång tradition. I The Antiquary-blenden ingår exklusivt utvalda malt- och grain whiskies från Speyside och Highlands. Den yngsta ingående komponenten är antingen 12 eller 21 år, beroende av blend.

  The Talisman är en relativt ny blended whisky skapad av J & W Hardie och master blender Jim Milne, med tidigare förflutet bland annat på J & B. I blenden ingår 25 olika maltwhiskies med tyngdpunkten på det egna destilleriet i Monadhliath-bergen, Tomatin, och whisky från Speyside. Dessutom ingår fyra olika grain whiskies och som blendens salt 1 % rökig Islay malt. Den yngsta ingående komponenten är fem år.

  Vårt urval

  Tomatin single malt whisky

  12 Years | 14 Years Port Wood Finish | 15 Years | 18 Years | 25 Years | 30 Years Limited Edition | Decades | Legacy | Vintage 1988 | 1973 Single Cask Limited Release | 1982 Single Cask Limited Release

  The Antiquary och The Talisman blended whisky

  The Antiquary Superior Deluxe 12 Years Old | The Antiquary Superior Deluxe 21 Years Old | The Talisman

  Cù Bòcan single malt whisky

  Cù BòcanCù Bòcan Sherry Cask | Cù Bòcan Virgin Oak

  Visa som lista…

  Mer om producenten

  De senaste åren har Tomatin åtnjutit stora försäljningsframgångar och exporteras i dag till 19 länder världen över. Tomatin användes tidigare i huvudsak som ingrediens i olika sorters blended whisky, men har under de senaste åren vuxit sig allt starkare och populärare som eget varumärke, under ledning av manager Graham Eunson. Han ansvarar för tillverkningen av sammanlagt drygt två miljoner liter whisky per år.

  Bakom stora delar av Tomatins framgångar finns också den numera pensionerade managern Douglas Campbell, som verkat vid Tomatin i drygt 50 år. Idag arbetar han som ambassadör för det stolta varumärket.

   

  nyhetsbrevs-popup-header

  GALATEAS NYHETSBREV

  Med vårt nyhetsbrev får du information om nya produkter, berättelser om människor i vår bransch och tips om mat, kurser och bryggeribesök. Gör som hundratals andra redan gjort, prenumerera...

  Du kan när som helst pausa eller avbryta din prenumeration.

  You have Successfully Subscribed!

  Share This
  Galatea Spirits AB