producerat av xponent

  Anderson Valley

  Anderson Valley Brewing Company skapar karaktärsfulla öl i bästa möjliga amerikansk craft beer-stil. Bryggeriet grundades 1987 av Ken Allen, två år efter att han först började brygga öl på baksidan av sin kiropraktormottagning i Boonville. På den tiden var det ett av bara 20 mikrobryggerier i USA. Under det första året producerade bolaget cirka 600 fat öl, vilket har växt till 26 000 fat år 2010.

  Vårt urval

  Barney Flats Oatmeal Stout | Boont Amber Ale | Boont ESB Extra Special Beer | Brother David’s Double | Brother David’s Triple | Hop Ottin’ IPA | Winter Solstice

  avbc.com

  Mer om producenten

  Anderson Valley Brewing Company i Kalifornien är en av de verkliga pionjärerna bakom den stora craft beer-revolutionen i USA. När bryggeriet startades 1987 av Kenneth Allen fanns det 20 småbryggerier i landet. Idag finns det över 2 000.

  Allen, som på den tiden drev en kiropraktik i det vackra Mendocino County, var först hobbybryggare och upptäckte att han hade ett vatten av bästa kvalité i tomtens brunn. Drömmen blev att förädla det och skapa riktigt smakrik ale. När han var nöjd med resultatet startades bryggeriet i lokala bryggeripuben Buckhorn Saloon.

  Flertalet sorter blev snabbt populära och började vinna priser i stora sammanhang. 1996-1998 byggdes verksamheten ut rejält och flyttade till centrala Boonville. Produktionen mer än tiodubblades på kort tid. År 2010 var volymen 26 000 fat.

  Samma år överlät nu 70-årige Ken Allen bryggeriet med varm hand till ölimportveteranen Trey White, och med återkomsten av tidigare general manager och bryggmästare Fal Allen har kvalitén säkrats, liksom den fortsatta nyskapande andan.

  Bryggeriet använder ofta ord och fraser från det lokala boontling-språket för sina öl och förpackningar, som t ex Hop Ottin’ och Barney Flats. Dessutom används traktens maskot Barkley – ”The Legendary Boonville Beer” som logotyp, ett sagodjur som är till hälften björn och till hälften hjort.

  Anderson Valley Brewing har fått flera utmärkelser för miljövänlighet, med över hälften av elförsörjningen hämtad från sol- och vindkraft, eget reningsverk och maximal återvinning av förbrukade råvaror och förpackningar.

  Det som har skapat all framgång är utan tvekan de rika smakerna hos bryggeriets cirka 15 ölsorter. Karaktären är ofta robust och mjuk på samma gång, med stor maltighet och humlearom från de finaste råvaror som kännetecken. Man anar Kaliforniens soliga klimat och Mendocinos frodiga grönska i smakerna.

  Efter att under något decennium ha varit kända bland svenska ölkonnässörer och privatimportörer kan man i år (2011) äntligen genom Galateas försorg få tag på fyra av Anderson Valleys paradöl på Systembolaget och ytterligare fyra direkt från Galatea. Succén har inte låtit vänta på sig i Sverige heller.

  nyhetsbrevs-popup-header

  GALATEAS NYHETSBREV

  Med vårt nyhetsbrev får du information om nya produkter, berättelser om människor i vår bransch och tips om mat, kurser och bryggeribesök. Gör som hundratals andra redan gjort, prenumerera...

  Du kan när som helst pausa eller avbryta din prenumeration.

  You have Successfully Subscribed!

  Share This
  Galatea Spirits AB